28 ударами в дзвін «Чорнобильського дзвону» вшанували в Дніпропетровську пам’ять жертв мирного атома й тих, хто героїчно намагався його приборкати. Квіти до монумента поклали керівники області й міста, силових структур, голови місцевих організацій «Союзу Чорнобиль України», співробітники Держслужби з надзвичайних ситуацій, представники Української православної церкви, герої-ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС і городяни, повідомляє наш власкор Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Нині на Дніпропетровщині мешкає понад 23 тисячі потерпілих унаслідок чорнобильської катастрофи. Серед них майже три тисячі інвалідів, у тому числі 21 дитина-інвалід, і майже півтори тисячі вдів.

Як заявили представники облдержадміністрації, з обласного бюджету нинішнього року на фінансову підтримку обласної громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» заплановано виділити понад 140 тисяч гривень.

* * *

З хвилини мовчання за жертвами чорнобильської катастрофи й загиблими ліквідаторами розпочалося вшанування сумнозвісної дати і на Закарпатті. На громадській панахиді були присутні голова Закарпатської облради Іван Балога і перший заступник голови ОДА Андрій Сербайло з представниками громадських організацій, які опікуються проблемами громадян, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Керівництво області запевнило присутніх, що влада контролює заходи з посилення соціальної підтримки чорнобильців. Зокрема, під час затвердження місцевих бюджетів передбачаються кошти для придбання санаторно-курортних путівок для цієї категорії громадян та надання їм матеріальної допомоги.

Як поінформував директор департаменту соціального захисту населення ОДА Віктор Мацола, цьогоріч кошторисні призначення на соціальний захист чорнобильців Закарпатської області затверджено в розмірі 5,9 млн. грн., з яких уже використано 1,1 млн. грн. Забезпечено надання цій категорії громадян майже 20 видів пільг і компенсацій. Заборгованості за соціальними виплатами немає.

До речі, на Закарпатті мешкає майже п’ять тисяч громадян, які мають статус постраждалих унаслідок чорнобильської катастрофи. З них 2,5 тисячі — учасники ліквідації аварії, 290 — інваліди-чорнобильці (середній розмір пенсії — 2 100 грн.), близько тисячі постраждалих дітей.

Закарпатська область.

Під час мітингу-реквієму.

Фото надане Василем Ниткою.