Ситуація на українському енергетичному ринку так заплутана, що розгледіти його схеми чи реальних гравців не береться ніхто, констатує «Compromat. Ru».
Сайт відсилає нас до передодня парламентських виборів 2002 року, коли всім здавалося, що більшість українських обленерго в руках відомого на політичному і спортивному полях олігарха Григорія С. А дарма.
За даними інтернет-видання, на той час 16 обленерго, низка суперпотужних стратегічних заводів на Сході України перебували під впливом заснованого Костянтином Г. україно-російського СП «М-я». І саме його бізнес-група була головним «годувальником» партії Григорія С., якій вдалося взяти парламентський бар’єр.
Інша справа, що вчорашні компаньйони-вигодуванці, пробравшись у вищі державні кабінети, заходилися відбирати у «годувальника» сам бізнес. Доказ — хвиля переворотів в низці обленерго і стратегічних промислових підприємствах та у банку Костянтина Г. (погортайте підшивки газет). А згодом і самого бізнеспокровителя — «мордою в асфальт» з традиційним «джентльменським набором — підкиданням пістолета і наркотиків». Політичний скандал з цього приводу ще не забули?
Рятуючи власну шкуру, Костянтин Г. погодився продати свої акції в українських обленерго...
...І саме тут дивним чином з’ясовується, що у цій історії всемогутні Григорій С., Віктор М. укупі з своєю впливовою партією — лише такі собі «хлопці на побігеньках». Культурно кажучи, менеджери-лобісти чийогось бізнесу. Бо реально енергорозподільні компанії в Україні — під владою російського магната Олександра Б. (його називають близьким до «московського політика у кепці» і людиною з команди екс-керівника адміністрації російського президента).
Взявши гору над Костянтином Г., київські переможці у свою чергу змушені були продати пакети акцій обленерго московському угрупованню в обмін на входження до кремлівських кабінетів (мовою політиків це називається теплими стосунками президентських фаворитів). Однак у зв’язку з відставкою глави президентської адміністрації РФ і цей козир з рук наших політиків-бізнесменів випав. Нині у них — не найкращі часи. Інтернет-видання натякає на близьку сенсаційну (для непосвячених) відставку впливового можновладця з Печерських пагорбів — «політико-бізнесового напарника» Григорія С. А за цим — падіння впливу і їхньої об’єднаної партії.
Хто у цьому зацікавлений? Сайт називає відому політичну силу і її чільників з так званої «сім’ї». Один з її лідерів розраховує на родинні стосунки з вершителем доль у державі, другий — на земляцьке походження з кількома керівниками силових структур і з впливовим політиком Путінської команди, третій... Сайт аналізує останні події, у тому числі й організаційно-кадрові на енергоринку України. Висновок: тут знову наближається великий переділ. З усіма відомими атрибутами і сюрпризами?
За розголошення масонських таємниць можуть перерізати горло і вирвати язика...
Така кара, як чи то жартома, чи то серйозно припускає «Рrovokator. com. ua», може чекати відомого російського фахівця з історії масонства Сергія Карпачова. Тим паче що він у своїй новій книзі «Путівник по масонських таємницях...» оприлюднив не одну сховану за сімома замками сторінку тіньових можновладців. Віднині, пише сайт, усі масонські таємниці стали очевидними. У шести розділах автор повідав не лише історію західноєвропейського і російського масонства з початку XVІІІ і до кінця ХХ століть, зокрема про відмінності між регулярними і нерегулярними ложами, особливості масонських орденів у різних країнах тощо. Він називає конкретні прізвища і біографічні дані найвпливовіших «вільних кам’янщиків» (масонів). У тому списку окрім загальновідомих (Вашингтон, Гарибальді, Новиков, Франклін Рузвельт) з’явилися доволі несподівані фігури: письменники Алданов, Амфітеатров, російські імператори, шахіст Альохін, Бенкендорф, граф Уваров. Російському масонству автор приділив найпильнішу увагу — там і легенди про масонство Петра І, декабристів, членів Тимчасового уряду, Єльцина та його соратників.
Досліджені у книзі термінологія, символіка, ритуали лож, ключі до їхніх шифрів не залишать байдужими тих, хто воліє зазирнути у «задзеркалля». Тим паче що шостий розділ подає найповнішу російськомовну бібліографію на цю непросту тему. Цікаво, українські прізвища там надибати можна?
Повертаючись до язика (не мови!) автора дослідження, інтернет-видання зауважує, що хоча клятва «вільних кам’янщиків» і нагадує вітійоватий тост, у ній справді вказано: за розголошення таємниці ордену винному переріжуть горло, вирвуть язика, а тіло поховають у піску морському, щоб море винесло його у «вічне забуття».
Підготував Анатолій БЕНЬ.