Міський голова Трускавця Лев ГРИЦАК мав нагоду опанувати не одну суміжну спеціалізацію. Свого часу вісім років працював головним лікарем відомого санаторію «Лісова пісня», що на березі Світязю, й водночас розбудовував його. 1986 року його запросили добудувати санаторій «Карпати» в Трускавці, а 1993-го — групу авторів (архітекторів, будівельників і головного «диригента») цього величного комплексу, окраси курорту, відзначили Державною премією України. Досвід будівничого став у пригоді. Нині у Трускавці будують 25 об’єктів.
Трускавецькій громаді вкрай набридло безладдя в міському господарстві, яке тривало роками і «ховалося» за зовнішнім курортним блиском. На час виборів нового голови над містом «завис», мов дамоклів меч, колосальний борг — 13 млн. 474 тис. грн. за використані енергоносії та надані комунальні послуги. Інженерні мережі були вкрай зношені — їх надто довго ремонтували «методом кілка». Понад десять років не закуповували техніку для комунальних служб міста.
Передвиборна програма Льва Грицака була максимально заземлена і конкретна, а тому її виконання нині легко перевірити і проконтролювати.
— Трускавець став великим будівельним майданчиком завдяки політиці ефективного використання землі, — коментує міський голова.
Результати нової політики не забарилися. Місто Трускавець за низкою рейтингових оцінок, що характеризують його життєдіяльність, здобуло 2003 року перше місце в області. За минулий рік бюджет розвитку міста виконано на 5 млн. 963 тис. грн., що в 40(!) разів більше, ніж 2001 року.
Кошти, певна річ, самі собою не припливли. Їх великою мірою «притягли» революційні реформи, зініційовані міським головою та його командою за підтримки депутатів міської ради. Чи не найважливішою новацією стала реорганізація житлово-комунального господарства міста. Замість ліквідованих жеків, окремих структур теплового господарства, комунгоспу, водоканалу створено єдине комунальне підприємство «Наше місто» з єдиним розрахунковим центром збору платежів — для зручності мешканців міста. Така централізація сприяла тому, що заборгованість за використані енергоносії та надані комунальні послуги швидкими темпами зменшується. Для цього підприємству виділено кошти на придбання сучасної прибиральної техніки, закуплено контейнери європейського взірця для збору сміття.
Однією з болючих для регіону і Трускавця проблем є водопостачання. Львів’яни, до слова, два роки чекають обіцяного й почали втрачати надію, а в Трускавці вже помітні зрушення, досягнуто стабілізації. І знову цифри говорять самі за себе: 2003 року на міську програму водопостачання було виділено 1 млн. 94 тис. грн. Для порівняння: 2001 року ця цифра становила лише 120 тисяч. Щоб не розпорошувати зусилля, міська влада поставила собі за мету утворити незалежне підприємство з водопостачання. Тепер реконструюють старі і купують та будують нові резервуари, поміняли 1500 погонних метрів труб. Уперше за останні десять років розпочали ремонт зливово-каналізаційних систем.
І мешканці міста, і численні гості курорту оцінили в обличчі міста те, що відразу впадає у вічі. Заасфальтовано дороги, вимощено плиткою тротуари, встановлено нові бордюри. Для більш ефективного господарювання в цій царині влада подбала про підпорядкований їй міський асфальтовий завод, який уже дає першу продукцію. Співзасновниками заводу є шляхобудівельна організація і комунальне підприємство «Наше місто».
У Трускавці встановили 30 нових опор, 620 енергозбережних світильників фірми «Ватра-Шредер». Реконструкція вулиць, автомобільних кілець, скверів проводиться з урахуванням неповторного колориту прикарпатського міста-курорту.
Виконання всіх цих програм істотно вплинуло і на розв’язання соціальних проблем.
— У нас практично немає безробіття, — каже міський голова Лев Грицак. — За минулий рік додатково було створено 350 нових робочих місць. Тепер навіть бракує фахівців.
Велика толока триває. Трускавець готується до Великодніх свят. Ось-ось зазеленіють чудові парки і сквери, які гармонійно доповнюють образ оновленого курорту. І постане перед очима громади і гостей ошатне місто-писанка.
Трускавець
Львівської області.