У рамках двосторонніх переговорів про доступ до ринків товарів і послуг у рамках СОТ Україна погодила більш як 95 відсотків тарифних позицій і майже завершила переговорний процес про вступ у Світову організацію торгівлі (СОТ). Про це повідомив на прес-конференції перший заступник Міністра економіки і з питань європейської інтеграції України Валерій П’ятницький.
Києв має завершити технічне доопрацювання проекту звіту Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ. Під час неформального засідання робочої групи, яке відбулося минулого тижня, цей документ було взято за основу. До чергового офіційного засідання групи, наміченого на 21—22 квітня 2004 року, Київ повинен допрацювати окремі розділи, присвячені діючому режиму санітарних, фітосанітарних і ветеринарних заходів, технічних заходів, методиці розрахунку підтримки сільського господарства, режиму надання субсидій несільськогосподарському сектору економіки, доступу до окремих секторів ринку послуг тощо.
Як повідомив В. П’ятницький, найближчим часом Україна може підписати ще кілька протоколів про взаємний доступ до ринків товарів і послуг. Зокрема, з Еквадором і Аргентиною. Проблемними країнами залишаються Австралія, США, Японія, Молдова, Киргизстан, Тайвань і Китай.