Нещодавно Верховна Рада (370 голосів) ухвалила Закон України «Про передачу колекції образотворчого мистецтва АТ «Градобанк» у державну власність».
Про це варто нагадати, бо одразу вслід за тим кілька телеканалів повідомили, нібито згадана колекція нікуди не передається. Тож цитуємо щойно ухвалений закон:
«Стаття 1. Колекцію образотворчого мистецтва Акціонерного товариства «Градобанк» визнати об’єктом національного культурного надбання та передати її у державну власність.
Стаття 2. Колекцію образотворчого мистецтва Акціонерного товариства «Градобанк» віднести до державної частини Музейного фонду України, передавши її в установленому законодавством порядку на постійне зберігання до Національного художнього музею України у м. Києві.
Стаття 6. Кабінету Міністрів України до 31 грудня 2004 року розробити механізм відшкодування Національному банку України заборгованості Акціонерного товариства «Градобанк», що забезпечена заставою у вигляді колекції образотворчого мистецтва, та провести відповідні розрахунки з Національним банком України до 1 червня 2005 року, передбачивши кошти у проекті закону про Державний бюджет України на 2005 рік».
Той самий закон зобов’язує Кабмін передбачити в проекті держбюджету-2005 кошти на завершення будівництва нового корпусу Національного художнього музею України на вул. Інститутській, 3 та реконструкцію наявного приміщення.
До цього додамо, що Володимир Литвин дав усне доручення Бюджетному комітетові ВР: не чекати наступного року й передбачити певні кошти на реконструкцію музею, коли будуть вносити зміни та доповнення до держбюджету-2004.
Колекція цілком має бути передана до музею до кінця 2005 року. А нині її можна оглянути на першому поверсі того-таки національного музею. До речі, кожної останньої неділі місяця вхід сюди безплатний.