Так свого часу сказала відома актриса Фаїна Раневська. Цікаво, що вона сказала б тепер про нашу пенсійну реформу. Наприкінці минулого року Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» привернув до себе увагу кожного і, здається, надовго. Він радикально змінив не лише підхід до визначення пенсії, а й ставлення пенсіонерів до неї.
Зокрема, тепер уже важлива кількість років, протягом яких особа працювала та сплачувала страхові внески до Пенсійного фонду та розмір її заробітної плати, з якої сплачувалися пенсійні внески. Щоправда, із запровадженням нового закону для осіб, які станом на 1. 01. 2004 року мають трудовий стаж, його буде зараховано як страховий стаж незалежно від суми сплачених внесків. Про основні відмінності між старим і новим законом ви могли прочитати в «Голосі України» за 2 грудня 2003 № 228 (3228).
До речі, для реалізації нового пенсійного законодавства видатки Пенсійного фонду збільшено на шість млрд. грн. І надалі уряд здійснюватиме заходи для поліпшення пенсійного забезпечення, особливо для низькооплачуваних категорій. Для цього в законі є стаття, яка передбачає, що крім індексації щороку підвищуватимуть пенсії залежно від зростання зарплати. На відміну від багатьох держав, у яких проведено пенсійні реформи, Україна не збільшила вік виходу на пенсію, навпаки — надала право вибрати пенсію (залишити нараховану за старим законом «Про пенсійне забезпечення» або перерахувати за новим законом). Як стверджує заступник міністра праці та соціальної політики України Олена Гаряча, Закон «Про пенсійне забезпечення» 1991 року діятиме доти, доки кожна людина, яка працювала до 2004 року, не реалізує право на пенсію. За даними ПФУ, коефіцієнт підвищення пенсій порівняно з 1 січня минулого року дорівнюватиме 32,7 % і середній розмір пенсії з урахуванням 12% підвищення становитиме 185 грн. (в січні 2003 року він становив 139,45 грн.).
Реалізація пенсійної реформи сьогодні — лише на першому етапі. Мінпраці весь час наголошує, що ми перейшли від забезпечення до страхування найманих працівників, і тепер пенсіонер має право вибору. Тобто якщо працівник сплачує внески із 800 грн., то отримає пенсію 320 грн. (до 1 січня вона становила б лише 150 грн.). Кожен може вибрати кращий період свого заробітку, порівняти його із заробітком у народному господарстві і вийти на індивідуальний коефіцієнт, щоб збільшити розмір своєї пенсії. Таким правом уже скористалися близько 4 мільйонів людей.
11 березня 2004 року Кабмін своєю постановою «Про додаткові заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян» провів підвищення пенсій з січня цього року не на 4,2 %, як було зроблено до цього, а на 12 %. Таким чином, хто одержав підвищення до максимальної пенсії в січні, лютому і березні цього року 6 грн., виходячи з 4 %, він одержить доплату до 168 грн., максимальна пенсія 150 грн. збільшується на 12 % і отримуємо 168 грн. При цьому якихось додаткових кроків для перерахунку пенсіонерові робити не треба — перерахунок зроблять автоматично.
У квітні місяці пенсіонери вже зможуть отримати пенсію, збільшену на 12%. До речі, у квітні буде виплачено і доплату за січень, лютий, березень та квітень (у зв’язку з перерахунком пенсії з 1 січня).
Приклад 1
Мінімальна пенсія сьогодні — 50 грн. Якщо пенсія 50 грн. разом з усіма надбавками не досягала 91,80 грн., то торік робили доплату до цієї суми. Сьогодні цю виплату збільшено. Тобто 91,80 (беремо пенсію з усіма надбавками) і потім збільшуємо їх на 12%, так отримуємо суму мінімальної виплати 102,82 грн. Нижче цієї суми особа, яка має стаж 20 (жінки) та 25 (чоловіки) років, одержувати не буде. А правила нарахування цільової допомоги для пенсіонерів, яким пенсію нараховано відповідно до старого закону, залишаються такі, які були і минулого року — якщо не досягає 91,80, то за рахунок доплат її підвищують до 91,80 грн.
Приклад 2
Середня заробітна плата в галузях економіки за минулий рік становила 462,27 грн. За новим законом мінімальна пенсія має становити 20% від середньої заробітної плати, отже, ми виходимо на мінімальну пенсію 92, 45 грн. Відчуйте різницю: 50 грн. (раніше) і 92, 45 грн.
Крім цього, наприклад, якщо людину в період війни нагороджено однією з медалей, у неї є надбавка 14,93 грн. У сумі маємо 107,38, і ця сума більша за мінімальну виплату 102 грн.
Ще один приклад наведемо вже для учасника бойових дій
92, 45 грн (нова мінімальна пенсія) + 29,87 грн (надбавка) = 122 грн.(пенсія). Це вже не 92 і не 102 грн. Таким чином, у квітні місяці пенсія разом з доплатою повинна бути не менш як 122 грн. у разі її розрахунку за новим законом. Отже, людина має право вибору нової мінімальної пенсії.
Крім цього, днями Верховна Рада ухвалила новий закон про поліпшення матеріального забезпечення інвалідів війни. Якщо Президент підпише цей закон, то інваліди ВОВ отримуватимуть цільові фінансові допомоги до 50 гривень. Але якщо інвалідам І групи допомогу надаватимуть незалежно від розміру пенсії, то інваліди ІІ та ІІІ груп зможуть її отримати лише у разі, коли розмір їхньої пенсії не досягатиме прожиткового мінімуму. Тож після підписання закону можна буде говорити, що до Дня Перемоги кожен інвалід одержить пенсію не нижче прожиткового мінімуму.
P.S. Як повідомив Пенсійний фонд України, у зв’язку із збільшенням пенсій на 12 %, їх виплата за квітень 2004 року у поштових відділеннях буде здійснюватися за двома відомостями. По одній відомості пенсія буде виплачуватися у новому розмірі за квітень, по другій - буде здійснена доплата до нового розміру пенсії за січень-березень (три місяці) 2004 року.
Шановні читачі! Редакція чекає на ваші листи про пенсійну реформу, зокрема, й про ваше ставлення до 12 % підвищення пенсій. У найближчих номерах ми продовжимо розповідь про пенсійні зміни, які мають відбутися, адже життя на пенсії було б чудовим, якби знати, як згаяти час, не витрачаючи гроші.