16 березня 2004 року Верховна Рада України направила мій депутатський запит до Генерального прокурора України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України та голови Державного комітету України у справах національностей і міграції щодо вжиття невідкладних заходів у зв’язку з розповсюдженням у національному радіопросторі продукції, що пропагує культ насильства та жорстокості, неповагу до особистості, принижує честь і гідність українця.
Зазначу, що до очолюваного мною Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації надходять численні звернення громадян України з вимогою термінового вжиття заходів щодо припинення розповсюдження такої продукції у національному радіопросторі. Саме ця обставина є однією з головних причин направлення депутатського запиту.
На сьогодні в національному радіопросторі функціонує низка радіокомпаній, зокрема «Взрослое Радио Шансон», «Радио Шансон». Радио «Апельсин» тощо, програмне наповнення яких, за оцінками експертів, складається переважно з: «блатної та тюремної» музичної продукції; інформації, яка містить культ насильства, жорстокості, заклики до неповаги правоохоронних органів, батьків, приниження особистості. Тим часом статтею 2 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» передбачено, що телерадіоорганізації не мають права у своїх програмах поширювати інформацію, яка підриває суспільну мораль або підбурює до правопорушень, принижує честь і гідність людини. Статтею 300 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості. Відповідно до статті 2 Закону України «Про захист суспільної моралі» забороняється виробництво і розповсюдження продукції, яка принижує або ображає націю чи особистість за національною ознакою, пропагує невігластво, неповагу до батьків. Крім того, відповідно до статті 7 Закону України «Про основи національної безпеки» на сучасному етапі основною реальною та потенційною загрозою національній безпеці України, стабільності в суспільстві є поширення засобами масової інформації культу насильства і жорстокості.
Наведений перелік норм законодавства України щодо заборони розповсюдження Інформації, яка пропагує культ насильства і жорстокості, неповаги до особистості тощо, свідчить про актуальність цієї проблеми та реальну загрозу національній безпеці. У зв’язку з цим викликає значне занепокоєння бездіяльність органів виконавчої влади у сфері застосування норм законодавства України щодо заборони поширення такої інформації.
За інформацією Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, радіокомпанії, в ефірі яких розміщується аморальна музична продукція, ведуть мовлення у регіонах, використовуючи для цього канали радіомовлення інших радіоорганізацій, що є порушенням норм законодавства України у сфері телерадіомовлення та ліцензійних умов цих радіокомпаній. Найжахливіше те, що серед низки таких радіокомпаній є і державні.
Складається враження, що влада в Україні навмисне деморалізує народ, привчаючи його до норм поведінки, властивої злочинцям, з тим, щоб зменшити здатність членів суспільства до громадянської солідарності та різко занизити рівень вимог суспільства до влади. Адже, наприклад, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, як центральний орган виконавчої влади в інформаційній сфері, «координує та здійснює методологічне забезпечення діяльності державних засобів масової інформації, у тому числі обласних державних телерадіокомпаній, Київської та Севастопольської регіональних державних телерадіокомпаній». Це чітко закріплено у Положенні про Державний комітет телебачення і радіомовлення України, яке було затверджено указом Президента України від 27 серпня 2003 року. Цим само нормативним актом встановлено, що «Держкомтелерадіо України вживає заходів для підвищення художньої якості вітчизняних телерадіопрограм, захисту суспільної моралі від негативного впливу низькопробної аудіо-, відеопродукції (пункт 14 частини четвертої положення)!
Натомість низка державних радіокомпаній, діяльність яких ще й до всього фінансується з державного бюджету України, ретранслюють у своєму ефірі програми формату «Шансон», «блатну» музичну продукцію.
Приємно, що врешті-решт Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, як незалежний та позавідомчий наглядовий орган у сфері телерадіомовлення, теж зрозуміла суспільну небезпечність систематичного розповсюдження інформації, яка пропагує культ насильства та жорстокості. Так, 17 березня 2004 року нарешті було створено перший в Україні прецедент щодо оголошення попередження Севастопольській регіональній державній телерадіокомпанії, яка власноручно змінила свою програмну концепцію, ретранслюючи програми «Взрослого радио «Шансон», що містять елементи пропагування культу насильства та жорстокості.
Маємо надію, що незабаром і інші органи державної влади, які зобов’язані відповідно до низки законодавчих актів України забезпечувати неухильне дотримання на всій території України принципу справедливості та законності, візьмуть за зразок рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та вживуть усіх необхідних заходів задля виправлення жахливої ситуації, яка склалася у національному радіопросторі.
Микола ТОМЕНКО, народний депутат України, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації.