Володимир Литвин запропонував провести в парламенті «круглий стіл» із цих питань
Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з членом Ради директорів з питань теле- та радіомовлення США Джефрі Гіршбергом. Як зауважив Володимир Литвин, він розуміє, які саме події спричинили цю зустріч. «Справді, у нас ще іноді трапляється викривлене розуміння того, як і з чим треба інтегруватися до європейської спільноти і світового співтовариства. Ми робимо дуже багато, але іноді дрібними проблемами псуємо той результат, який хотіли б одержати, і самі даємо привід для критики».
Як повідомив журналістам прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук, пан Гіршберг підтвердив, що його привели на зустріч проблеми з мовленням радіо «Свобода» на FM-діапазоні у Києві. На думку пана Гіршберга, радіо «Свобода» — ще одне додаткове джерело інформації, яке може відігравати важливу роль перед президентськими виборами. Володимир Литвин зауважив, що, на його думку, припинення мовлення будь-якої радіостанції, яка мала свою сталу аудиторію, не означає, що ця аудиторія після припинення мовлення радіостанції змінить свої політичні погляди. Водночас він повідомив, що на своїй попередній зустрічі з президентом корпорації «Радіо «Вільна Європа/Радіо Свобода» Томасом Дайном, котрий був присутній і на вчорашній зустрічі, запропоновано провести у Верховній Раді дискусійний «круглий стіл», залучити до нього представників усіх зацікавлених сторін цього процесу, щоб знайти оптимальне рішення. Втім, «круглий стіл» не відбувся, бо багато з начебто зацікавлених сторін не виявили ініціативи.
Володимир Литвин знову запропонував цю ідею і її підтримав Джефрі Гіршберг. На думку Голови Верховної Ради, треба вислухати всі аргументи, провести дискусію і знайти рішення, яке стосувалося б не тільки розв’язання конкретно цього питання, а й ситуації з мовленням, друком і свободою слова в Україні. Водночас глава парламенту зауважив, що Верховна Рада не має безпосереднього впливу на ті інституції та відомства, які приймають рішення щодо цього. Володимир Литвин поінформував, що звернеться з інформацією і постановкою проблеми за результатами цієї зустрічі до Президента і Прем’єр-міністра.