Сьогодні немає підстав для перенесення або зриву виборів Президента. Про це під час прес-конференції заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, вибори готуються більш як у 95 відсотках населених пунктів абсолютно нормально. Окружні комісії сформовані, а дільничні — будуть створені найближчим часом. «У деяких населених пунктах на Сході захоплені адміністративні будівлі, і там ОВК не має нормальних умов для праці, але це 10 відсотків від загальної кількості дільниць. Тому не можуть 37 мільйонів виборців бути заручниками кількох тисяч не зрозуміло кого», — підкреслив О. Черненко.

Українська влада, зазначив голова правління КВУ, повинна подбати про те, щоб у день волевиявлення не було жодних провокацій. Зокрема, треба посилити охорону дільниць, у тому числі й Національною гвардією.

О. Черненко повідомив, що 6 травня відбудеться спеціальне засідання Ради національної безпеки і оборони, присвячене безпеці виборів, за участю представників силових органів та громадських організацій. Там мають бути прийняті рішення, які знизять загрози зриву президентських перегонів. «Перебуваючи в Донецьку, Харкові, я бачив: цим регіонам вибори потрібні ще більше, ніж іншим. Там багато незадоволених тим, що сталося, але ці люди не уявляють себе поза Україною, вони налаштовані на діалог і волевиявлення може стати першим кроком до цього. Проведення перегонів на Донбасі засвідчить: більшість громадян, які там проживають, хочуть бути в Україні», — підкреслив він.

Також голова правління КВУ розповів, що виборчі дільниці під час волевиявлення не будуть оснащені відеокамерами. «Для відеотрансляції попередніх виборів Верховна Рада приймала спеціальний закон, виділялися мільярди гривень на камери, які не все могли показати. Здійснюючи фальсифікації на дільниці, людина могла відвернутися спиною від камери і робити все, що захоче. Тому відеоспостереження ефективно тоді, коли воно мобільне, коли камера знаходиться в руках спостерігача», — переконаний О. Черненко. Саме тому, зазначив він, близько 500 спостерігачів на виборах глави держави від КВУ будуть забезпечені апаратурою, необхідною для відеофіксації порушень.

Крім того, голова правління КВУ розповів, що у ЗМІ почала з’являтися «джинса» напередодні президентських і місцевих перегонів, але її менше, ніж на попередніх. 

«До порушень можна віднести появу джинси, замовних матеріалів у ЗМІ. Ми бачимо, коли під виглядом інформаційних повідомлень йде неприкрита агітація. Але цього набагато менше, ніж на минулих волевиявленнях», — сказав О. Черненко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Точка зору

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко (на знімку):

«Нинішня ситуація на Сході не стане перешкодою для проведення президентських виборів. У східних регіонах проголосують понад         50 відсотків громадян, якщо їм не заважатимуть це зробити».