Днями до нашого корпункту зателефонувала професор Львівського національного університету ім. І. Франка Зореслава Ромовська і поділилася враженнями від перебування в Харкові.
— Зайшли ми з колегами до міні-маркету, що на вулиці Римарській. Там у переліку салатів — страва «Хохол». Коли підійшла наша черга, цікавимося: чи є у вас салат «Кацап»? Купимо оптом...
Продавщиці намагалися було виправдовуватися. Мовляв, не вони затверджують меню, а ті, що знаються: самоїдство — то прикмета української ментальності. Зрештою, «Хохол» — першої свіжості, хіба є якісь претензії до його смаку?
Направду, харків’яни вишукано дбають про розмаїті запити споживачів. Нещодавно я отримала звідти бандероль. Іду на пошту, простягаю операторові повідомлення, а вона мені:
— Платіть 20 гривень за книжки.
— Стривайте, але ж я нікому не замовляла книжок!
— Якби не замовляли, вам би їх не прислали, — сердиться оператор.
З’ясувалося, що то харківський «Клуб семейного досуга» вирішив подбати про мій інтелектуальний розвиток і надіслав книжки. Адресу тамтешні добродії, очевидно, прочитали в газеті. Щиро дякую, шановні, але наступного разу повідомте, будь ласка, перелік надісланих книжок, адже не можу я купувати «кота в мішку».
До слова, не всі такі вередливі, як я. На пошті кажуть, що чимало заінтригованих читачів таки платять гроші (принаймні один раз), бо розбирає цікавість: а що там усередині?
Мушу зізнатися, що і я «купилася» на одну «ненав’язливу послугу». Недільного дня пішла з родичами на цвинтар Голоско. Молимося біля могилок і раптом чуємо за плечима:
— Дозвольте? «Отче наш...»
Незнайомий священик почав читати молитви українською, після цього скоромовкою перейшов на російську мову. Потім промовисто зазирнув нам у вічі. Виймаю двадцятку і шкодую, що немає в гаманці дрібнішої купюри. Незнайомець бере гроші й каже:
— З вас — 40 гривень, у вас — дві могилки.
Наче зомбована, виймаю ще одну двадцятку — і вмить за псевдобатюшкою й слід прохолов. Лише тоді до мене дійшло: вишуканий рекет! На велетенському цвинтарі не одну гаву можна отак впіймати. Обіцяю собі, що наступного разу поставлю «батюшку» на місце. Так само, як це зробили вимогливі покупці в Харкові. Реалізаторам салату «Хохол» таки довелося проковтнути гірку пігулку.
Львів.