Ідеальну модель соціальної справедливості для військових пенсіонерів уже не один рік намагаються знайти законодавці. На сьогодні в парламенті намічено голосування з кількох законопроектів, що стосуються пенсійного забезпечення силовиків. Це питання, а точніше, його соціальна несправедливість, усерйоз турбує людей у погонах. Зокрема, чому ті військові пенсіонери, котрі пішли у відставку до 1997 року, одержують пенсію в кілька разів меншу, ніж ті, хто звільнився з армії сьогодні?
— Нині очевидна диспропорція і в розмірах пенсій звільнених із армії в різні роки незалежно від вислуги років, і у пенсіонерів-військовослужбовців Збройних сил України порівняно з військовослужбовцями інших силових структур нашої держави, — констатує автор одного із законопроектів, народний депутат України, генерал-полковник Дмитро Рудковський.
За словами Дмитра Рудковського, головна мета поданого ним документа — на законодавчому рівні все-таки ліквідувати подвійну диспропорцію військового пенсійного забезпечення. На думку депутата, розв’язати проблему можна, діючи в рамках законодавчого поля. А згідно з чинним законодавством України військова служба є державною службою особливого характеру. Тому, вважає автор законопроекту, система призначення пенсій військовим не повинна відрізнятися від порядку визначення суми заробітку для нарахування пенсій держслужбовцям. Рудковський виступає за те, щоб обчислювати пенсії людям у погонах з урахуванням всіх видів грошового забезпечення.
Зокрема, пенсію особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям позастрокової служби і військової служби за контрактом він пропонує розраховувати з огляду на розмір їх грошового забезпечення на день звільнення з військової служби. У це грошове забезпечення входить посадовий оклад з останньої штатної посади, оклад з військового звання, відсоткова надбавка за вислугу років, надбавки за вчене звання й учений ступінь, за кваліфікацію й умови служби, всі щомісячні додаткові види грошового забезпечення.