Тих, хто за старою пам’яттю уявляє сучасного злочинця коновалом з «фомкою» (ломиком) у руках, сайт «Кrіpo.com.ua» одразу розчаровує. Замість «фомки» нинішнім «ведмежатникам» достатньо папірця, названого «векселем». Отже, «вексель» — це не прізвище і не прізвисько злочинця, це письмове боргове зобов’язання суворо встановленої форми, яке дає його власникові (векселеутримувачу) безспірне право після закінчення терміну зобов’язання вимагати від боржника чи акцептанта виплати вказаної суми.
На цьому полі у поті чола «потрудилася» чи не вся наша бізнесова і чиновницька еліта, коли українські підприємства спочатку зазнали гострої нестачі обігових коштів, пройшли через «бартеризацію» і, врешті-решт, уткнулися в епоху «векселізації» з дисконтами.
Сайт розповідає про «векселізацію» відомої національної енергокомпанії, яка, не маючи коштів для погашення боргів, зокрема, підприємствам сусідньої Росії, також змушена була послугуватися цими самими цінними паперами. Позаяк векселів було багато, а реальних грошей мало, то спритники викуповували їх за 20—30 відсотків від реальної вартості. За рахунок «гри на пониження» на ринку цінних паперів дисконт становив 70—80 відсотків. Простіше кажучи, мільйонний вексель збували за 200—300 тисяч гривень, а боргів енергокомпанія змушена була погашати новому власникові папірця на мільйон. Кому йшла цінова різниця, здогадатися неважко. Програвала держава в особі держпідприємств, виграв посередник, і від «відкатів» розбухала кишеня конкретного чиновника. У такий спосіб, зазначає інтернет-видання, до 1999 року через нацкомпанію з української енергетики вимили мільярдні суми.
Та, крім цих схем пограбування держави «білими комірцями», виявили ще одну. Хтось навчився віртуозно підробляти самі мільйонні векселі. Та так, що навіть київські правоохоронці на першому етапі не відрізнили «липові» від справжніх. Не зуміли чи не захотіли?! Схоплений на гарячому продавець просто «здимів», залишивши на пам’ять «липовий» паспорт і начебто шість тисяч доларів. Його «подільники» виявилися «простими охоронцями», а фірма з офісом у престижному столичному готелі — фіктивною. Згодом науково-дослідний інститут судових експертиз таки зафіксує, що векселі підроблено.
Лише через кілька років цю «заглохлу справу» оживила Генпрокуратура в рамках розслідування причин завдання збитків національній енергокомпанії. Вдалося натрапити на слід підробника векселів. Ним виявився молодий чоловік Сергій В., який свого часу навчався в елітному вузі МВС, де отримав специфічну підготовку, зокрема і з підробки документів. Він написав явку з повинною і заявив, що вексельну операцію підготував і здійснював... одноосібно. Названа ним столична друкарня, яка допомагала видрукувати 50 фальшивих векселів, «розчинилася у повітрі». Сайт далі відстежує історію.
Комсомольці не здаються
Звинувачені в тероризмі, замахові на державну владу та низці кримінальних злочинів одеські комсомольці тримають кругову оборону: одночасно намагаються спростувати обвинувачення та таки довести, що під час слідства зазнали знущань з боку правоохоронців. «Мaіdan.org.ua» цитує свідчення підсудних у суді, які називали численні факти катувань та прізвища, посади, звання своїх кривдників. Їх називає і сайт.
Він також подає фрагмент виступу на суді комсомольця Богдана З., який вперто заперечує всі інкриміновані йому епізоди. Інший підсудний, котрий під час слідства почав давати «потрібні» свідчення, нині від них відмовляється.
Інкримінований комсомольцям «найбрудніший» момент у справі — напад на продовольчий магазин і вбивство продавщиці. З’ясовується, свого часу за цим фактом уже було порушено справу й навіть заарештовано двох громадян (які не належали до жодної політичної партії). Ту справу згодом закрили за загадкових обставин, адвокати досі не можуть дізнатися, які докази проти попередніх підозрюваних мали правоохоронці і в чому ці підозрювані встигли зізнатися.
Поінформовані джерела в ЛКСМУ повідомляють, що на підсудних комсомольців чекає суворий вирок — від 5 до 15 років позбавлення волі.
Натомість проти правоохоронців, яких комсомольці звинувачують у знущаннях і вибиванні потрібних свідчень, не порушено жодної кримінальної справи. Інакше їм «світили б» не менші терміни, аніж підслідним молодим ленінцям.
Порушити кримінальну справу проти «інквізиторів» вимагають депутати-комуністи, відповідний запит направив і один із лідерів БЮТ. До справи підключилися російські правозахисники, зокрема Московська Гельсинська група. Якщо нині не почути свідчення підсудних, то хто слухатиме їх уже з уст «зеків», якими завтра вони можуть стати.