Відомий голівудський актор, режисер і продюсер Мел Гібсон на п’ятому десятку життя відкрив для себе блискучого письменника. Відкрив під час роботи над роллю Гамлета. Йдеться, як ви розумієте, про Шекспіра, про існування якого «божевільний Макс» навіть не підозрював. За сера Вільяма стало прикро.
Образа пройшла, коли вдалося побувати на студентському форумі «Англійський у ІІІ тисячолітті», який пройшов у Київському ліцеї «Наукова зміна» під егідою Всеукраїнської асоціації викладачів англійської мови. Сімдесят його учасників — студенти мовних вузів і старшокласники, які представляли різні регіони країни — продемонстрували не лише блискуче знання англійської, а й «недитячий» науковий підхід до вивчення англомовної філології та літератури.
Тематика робіт дуже широка. Крім Шекспіра, Дж. Д. Селінджера, Джека Лондона, Кена Кізі, конкурсантів цікавлять і лінгвістика, і використання технічних засобів у викладанні, і методика навчання молодших школярів... Компетентна і представницька комісія поставилася до досліджень «по-дорослому» і відзначила їх високий рівень.
Спеціальний приз журі за досягнення в науковій праці за дослідження «Стилістичні особливості вступних блоків в англійських коротких оповіданнях XІX—XX століття» одержала одинадцятикласниця з Харкова Тетяна Гордієнко. Поки що вона має намір продовжити свою освіту. А подальші перспективи незрозумілі. З блискучим знанням англійської можна знайти високооплачувану роботу референта-перекладача. Або продовжувати наукову працю, займатися творчістю того-таки Шекспіра, але за дуже помірну плату.