Неймовірні пригоди послідовників мадам Тюссо у шахтарській столиці
У Донецьку — скандал: експозицію воскових фігур із Санкт-Петербурга, розташовану в обласному художньому музеї, закрито на четвертий день роботи. Нібито зроблено це за усним розпорядженням заступника голови облдержадміністрації Володимира Демидка. Причина — начебто листи громадян, які засудили «бездуховну, аморальну і «сатанинську» виставку.
Що саме спричинило той протест, невідомо. Виставку «За гранню реальності» привезло до шахтарської столиці ТОВ «Виставковий Дім «Санкт-Петербург». До цього експозицію бачили ще в десятку міст України. Колекція має три розділи: у першому — герої популярного фантастичного роману «Гаррі Поттер», далі — аномалії людського тіла (бородата жінка, людина-свиня), і — аналоги експонатів із «Кунсткамери Петра І». Виставку заздалегідь включено до плану роботи обласного художнього музею, і ніщо не викликало заперечень.
У перші дні роботи на виставці панував ажіотаж, заявок на екскурсії було багато. Піку відвідуваності чекали на час шкільних канікул. Прикметно, що раніше воскові фігури із Санкт-Петербурга показували в обласному краєзнавчому музеї, але тоді влада не виявляла такої прискіпливої зацікавленості до змісту експозицій.
Як заявив журналістам голова облдержадміністрації Анатолій Близнюк, створено комісію експертів, яка визначить, чи «відповідає виставка художній творчості». Після висновків комісії вирішать, відновити чи таки закрити експозицію, пообіцяв він.
Директор музею, заслужений працівник мистецтв України Віктор Шитіков відмовився коментувати події. Його підлеглі в розмові з кореспондентом «ГУ» були розгублені й обурені. Адже музей із його постійними експозиціями українського, російського й західного мистецтва та активною виставковою діяльністю має репутацію одного із найавторитетніших культурних осередків області.
— Ми не мали жодної скарги, ніхто з відвідувачів не зомлів, не лаявся, не називав виставку аморальною, — каже заступник директора музею з наукової роботи Марина Третьякова. — Щодо «сатанинського» змісту — важко уявити в ХХІ столітті таку дрімучість. Тоді «сатанинськими» можна назвати Буратіно, Карабаса-Барабаса, кого завгодно.
— Ми вважаємо це непорозумінням, — каже старший науковий співробітник Валентина Козловська. — Виставку затверджено управлінням культури Санкт-Петербурга, її супроводжує пакет документів, відгуки мистецтвознавців. А називати потворами людей, які народилися з аномаліями, — негуманно і некультурно. Такі експонати розширюють світогляд, дають молоді зрозуміти, що життя — не самі журнальні ляльки Барбі.
Колектив музею звернувся з листом до голови облдержадміністрації та начальника облуправління культури із закликом не допустити несправедливих висновків. Планувалося, що виставка працюватиме до травня, і її дострокове закриття означає, що музей буде змушений заплатити шість тисяч гривень неустойки.