Збільшити істотно штрафи за порушення вимог природоохоронного законодавства пропонує народний депутат від групи «Економічний розвиток» Віталій Журавський. Відповідний проект закону «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства», зареєстровано у парламенті.

Необхідність збільшення розмірів штрафів, які накладаються на громадян та посадових осіб за порушення вимог законодавства у сфері охорони довкілля, за словами Віталія Журавського, викликана тим, що з 1997-го по 2010 рік середньомісячна заробітна плата у сільському господарстві збільшилася в 10 разів — з 174 до 2580 гривень, у промисловості — з 84 до 1430 гривень. Натомість розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян, який застосовується при визначенні розміру штрафу, досі не проіндексовано.

«Більшість статей Кодексу про адміністративні правопорушення не змінювались з 1997 року. До прикладу, за чинним законодавством забруднення вод тягне за собою накладення штрафу у розмірі від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а введення в експлуатацію підприємств без споруд і пристроїв, що запобігають забрудненню і засміченню вод — від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів. Пропонується, аби відповідні порушення каралися більш жорстко — штрафом розміром від 30 до 80 неоподатковуваних мінімумів. Ті самі дії, вчинені на водозборах, розташованих у межах населених пунктів, на землях рекреаційного, оздоровчого призначення, шляхах сполучення, пропонується карати накладенням штрафу розміром від 40 до 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», — розповів Віталій Журавський.

За словами політика, законопроект також передбачає істотне збільшення покарання за порушення права державної власності на води, порушення вимог щодо охорони територіальних і внутрішніх морських вод від забруднення і засмічення, руйнування русел річок, струмків та водотоків, незаконне скидання зворотних вод та використання лісових ділянок, порушення санітарних правил в лісах тощо.

«Незначний розмір штрафів за порушення вимог природоохоронного законодавства унеможливлює належний рівень екологічної безпеки. Натомість підвищення їх розмірів сприятиме створенню більш ефективного механізму щодо припинення порушень у сфері охорони довкілля та усунення їх негативних наслідків», — резюмував В. Журавський.

Вл. інф.