Гідрометцентр застерігає від початку посівної ярових культур у непівденних областях, бо після 26 березня прогнозують похолодання на більшій частині території країни зі зниженням нічних температур до мінус двох градусів. За словами начальника управління агрометеорології Тетяни Адаменко, у південних регіонах нині поки спостерігаються оптимальні для сівби температури.
Щоправда, водночас там починається висихання верхнього шару ґрунтів, що може негативно позначитися на схожості насіння в разі сухої і вітряної погоди. Разом з тим у більшості областей весняно-польові роботи уже ведуться. Приміром, на Закарпатті, повідомляє наш власний кореспондент Іван Гудзоватий, вони стартували на півтора тижня раніше, ніж завжди. А в Криму вже до кінця тижня, інформує наш власний кореспондент Віктор Хоменко, збираються завершити сівбу ранніх зернових.
Якщо вірити Міністерству агрополітики, господарства заклали у ґрунт ранні ярові — ячмінь, овес, горох — на 1,12 мільйона га із 4,9 мільйона запланованих. Пізніми культурами — гречкою, просом, рисом, кукурудзою на зерно — передбачають засіяти 3,05 мільйона га.