І сюрприз для учасників та присутніх у залі Національного палацу «Україна»
Ще задовго до початку звіту майстрів мистецтв та аматорських художніх колективів Рівненської області вирувало фойє Національного палацу «Україна». У багатогранній виставці народного мистецтва «Барви Погориння» (автор проекту — Юрій Сіліч) — експозиції художньої вишивки, обробки дерева, художнього ткацтва, текстилю, кераміки та гончарства. Тут — і в’язані та мереживні вироби, витинанки, іграшки. І... пісні нетерплячих рівненчан-аматорів. Інтерес до експонатів такий, що неможливо пробитися через велику кількість бажаючих їх побачити. Втім, наближався час початку головного концерту-звіту. Помічаю, багато хто неохоче залишає фойє...
І ось ведучі запрошують на сцену Міністра культури і мистецтв Юрія Богуцького та Миколу Сороку.
Після короткого вступного слова голови Рівненської облдержадміністрації глядачів одразу заполонив пролог концерту «Бринить струна над краєм Погоринським». Хоча виконали його не професійні колективи, а аматорський народний квартет Млинівського районного центру дозвілля і народний ансамбль танцю та вокальна група «Куделиця» Рівненського міського Палацу дітей та молоді.
Потім розпочався розділ «Рівненщини класик-прем’єр», у мереживо класичних творів якого автори майстерно вплели історичну тематику. Це — фрагмент «Заложи Ярослав город великий» з ораторії-кантати «І нарекоша ім’я Київ» Лесі Дичко, що виконали хорова капела Інституту мистецтв та музичного училища Рівненського державного гуманітарного університету в супроводі камерного оркестру обласної філармонії. А сцену з вистави «Марія Несвіцька — княгиня Рівненська» проникливо відтворили артисти обласного українського музично-драматичного театру. В цьому класичному розділі свою майстерність демонстрували також камерний оркестр та солісти обласної філармонії Богдан Косопуд, Ліля Ліпчук та Наталя-Марія Фарина, інструментальне тріо «Контрасти».
Другий відділ звіту розпочався з оплесків. Вони були відгуком на повідомлення, що в залі присутній Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. І потім зведена капела бандуристів музичного училища гуманітарного університету, музичних шкіл Рівного та Здолбунова під орудою художнього керівника і диригента виконали твір «Звучи, рідна мово». Він став ніби прологом до тематичного розділу творів під назвою «З цілющого джерела». Вокально-хореографічну композицію «Бабусині пісні» цього тематичного розділу відкрила заслужений майстер народної творчості України із села Крупове Дубровицького району Уляна Кот. За нею на сцені поперемінно чарували глядачів своїми піснями й танками фольклорно-етнографічні ансамблі з кількох сіл області. І серед них були молоді виконавці.
Але коли народні твори почали виконувати фольклорний ансамбль «Волинянка» Інституту мистецтв гуманітарного університету, дитячий гурт традиційного поліського співу «Ранкова роса» і народний фольклорний гурт «Веснянка» Рівненського міського Палацу дітей та молоді, то це було найпромовистішим доказом того, що в цьому краї не на словах, а справді дбайливо плекають життєдайні національні традиції.
Проте і в цьому, і в розділі «Естрадна мозаїка» багато номерів виконували молодь і діти. І це — одна з найвиразніших ознак концерту майстрів мистецтв і художніх колективів Рівнещини. А ще — вдячні оплески глядачів були доказом вдалої режисерської побудови звіту автором сценарію та головним режисером-постановником Людмилою Супонькіною. І, звичайно, — чудової виконавської майстерності його учасників.
Київ.