Нинішня конституційна реформа — це не просто перерозподіл владних повноважень. Передусім це крок у напрямі формування повноцінної прозорої та відповідальної перед виборцями влади. Зокрема, місцевої.
На цьому наголосив учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічі з сільськими, селищними і міськими головами Волинської області.
А тому парламентарії мають забути про свої політичні уподобання і зробити крок до консолідації суспільства. Особливо з огляду на майбутні президентські вибори. Власне, саме цим і обумовлено рішення про проведення наступного тижня пленарних засідань Верховної Ради. Адже потрібно прийняти низку важливих законів, які дадуть зелене світло політичній реформі.
«Заради чого мені навіть довелося перенести офіційний візит до Китаю», — сказав Володимир Литвин, підкресливши важливість поточного моменту. Бо від того, як розвиватимуться події у стінах парламенту, залежить не тільки доля країни, а й добробут кожного громадянина.
Яскравою ілюстрацією цих тез став виступ голови Волинської обласної ради Василя Дмитрука. Він, зокрема, зупинився на суперечностях, закладених у законах «Про місцеве самоврядування» та «Про місцеві державні адміністрації». За його словами, 16 функцій самоврядування і органів державної влади збігаються повністю, а 12 — частково. Без повноцінного самоврядування, на його думку, неможливий розвиток ініціативи громадян, процвітання краю і його мешканців.
Детальний звіт читайте у наступних номерах газети.