Вивчення курсу «Конституційне право України» набуло важливого значення в системі підготовки юристів різної кваліфікації. Це обумовлено змінами, які відбулися після проголошення незалежності України, устроєм держави, організацією і здійсненням у ній влади.
Виникли якісно нові підходи до процесу викладання відповідних юридичних дисциплін у профільних навчальних закладах. Передусім зазначене стосується викладання конституційного права України. Аналіз актуальних проблем теорії і практики конституційного будівництва відображає широкий, активний та складний пошук оптимальних шляхів опанування цієї навчальної дисципліни.
Результатом таких пошуків і є підручник «Конституційне право України», підготовлений авторським колективом Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого (за редакцією Ю. М. Тодики і В. С. Журавського. — К.: Видавничий дім «Ін Юре», 2002 р.).
Підручник демонструє сучасний досвід розроблення нової навчально-методичної літератури з конституційного права. Читачеві пропонується новітнє бачення шляхів викладання, змісту та форми матеріалу цього курсу з урахуванням специфіки аудиторії. Адже запропоноване видання орієнтоване на студентів, аспірантів, викладачів юридичних вузів і факультетів, інших навчальних закладів. З огляду на це структура підручника і його зміст усебічно обгрунтовані найновішими досягненнями науки конституційного права і юридичної науки в цілому.
Безперечною новацією порівняно з іншими відповідними підручниками та навчальними курсами є орієнтація навчального посібника на суспільну значущість Конституції України, регулювання нею громадсько-суспільних процесів. Особливої уваги в підручнику заслуговує розділ, присвячений конституційно-правовому статусу громадянського суспільства, яке фактично визначено конституційними нормами як суб’єкт конституційно-правових відносин.
В. ГОНЧАРЕНКО, професор, голова Науково-методичної комісії з права.