Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади обговорено в Ужгороді.

Участь у цьому велелюдному форумі взяли перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Сербайло (на знімку), представники трьох асоціацій базових органів місцевого самоврядування області: Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ), Закарпатського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття — ХХІ століття», а також представники районних, міських, селищних та сільських рад регіону, експерти й науковці, громадські активісти.
Консультант Асоціації міст України, віце-президент з виконавчої роботи Олег Лукша наголосив, що дана концепція реформ — це наймасштабніший проект оновлення і зміцнення країни, і в цей складний суспільно-політичний час представники місцевих рад і громад повинні об’єднати зусилля у здійсненні реформ і децентралізації влади.
Перший заступник голови ОДА Андрій Сербайло подякував за організацію такого форуму і висловив повну підтримку необхідності проведення реформ органів місцевого самоврядування з обов’язковим залученням європейського досвіду.
Виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення АМУ Іван Ревтій презентував учасникам форуму Регіональний науково-експертний комітет «За спроможні громади Закарпаття» — комітет підтримки реформ місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Досвідчені експерти працюватимуть над розробкою та внесенням проектів нормативно-правових актів, зокрема, методичних рекомендацій із моделювання територіальних громад і районів для створення перспективного плану утворення нових територіальних громад із покроковим алгоритмом їх об’єднання, формування бюджету та життєзабезпечення районів тощо.
На зібранні особливо наголошено, повідомили «Голосу України» в ОДА, що місцеві громади через проведені реформи та децентралізацію влади консолідуються на тісну співпрацю заради зростання рівня життя і добробуту закарпатців.
Учасники форуму прийняли відповідне звернення до уряду та Верховної Ради України, а також до місцевих рад південно-східних регіонів України.
 
Ужгород.
Фото прес-центру ОДА.