Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації на спільному засіданні за участю Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Держкомзв’язку та інформатизації рекомендував уряду запровадити національну систему стандартів у галузі телерадіомовлення та прискорити використання в ефірі цифрових технологій.
До проведення такого спільного засідання, як зазначив голова комітету Микола Томенко, спонукали численні звернення від телерадіоорганізацій до парламентського комітету щодо видачі ліцензій на використання радіочастотного ресурсу. Депутати проаналізували виконання постанови ВР за результатами парламентських слухань «Стратегія розвитку телерадіоінформаційного простору України» від 10 грудня минулого року в частині використання радіочастотного ресурсу. Перший заступник голови Держкомзв’язку Олег Пржевальський поінформував народних обранців, що Кабмін уже затвердив державну програму розвитку телебачення та розробляє програму розвитку радіомовлення.
Однак у депутатів викликає занепокоєння процедура виділення радіочастот. За словами Юрія Артеменка, з 2001 року телевізійники не отримали жодної ліцензії на використання частот. Представники Укрчастотнагляду пояснюють це не лише відсутністю вільних частот (адже їх, окрім радіо- та телемовників, також використовують для потреб зв’язку, оборони та національної безпеки, авіації, навігації тощо), а також невідповідністю законів про телебачення і радіомовлення та про радіочастотний ресурс. Прийняття нових редакцій цих законів має запровадити єдину ліцензію для телерадіомовників, яку видаватиме Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, та скасувати нинішнє подвійне ліцензування. Проте сьогодні відсутність технічної ліцензії на використання частот дає підставу правоохоронним та іншим перевіряльникам звинуватити телерадіокомпанії у нелегітимній діяльності, а то й закрити їх. З наближенням президентських виборів це, на думку деяких депутатів, нерідко використовується у політичних цілях.
Депутати бачать вихід із ситуації, що склалася, передусім у ефективному використанні радіочастотного ресурсу держави та впровадженні прогресивних технологічних рішень. А також у прискоренні внесення на розгляд ВР і прийняття нової редакції закону «Про радіочастотний ресурс».
На засіданні комітету депутати також обговорили ситуацію у зв’язку із закриттям 3 березня нинішнього року радіо «Континент». Вирішено порушити це питання перед Генеральною прокуратурою України та рекомендувати парламенту заслухати звіти віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань, голови Держкомзв’язку та голови профільного комітету ВР стосовно проведення органами виконавчої влади перевірок ЗМІ, що призвели до перешкоджання їхньої діяльності. Адже йдеться не лише про радіо «Континент», а й про проблеми мовлення радіо «Свобода», «Радіо Рокс», закриття деяких друкованих видань, тобто — про свободу слова.