Цей знімок не з військового полігона і не із зони бойових дій. По будинку ніхто не стріляв, а на передньому плані зовсім не окоп. Перед вами сліди явища, яке хтось міг би назвати мародерством, а ми назвемо, приміром, «тотальною утилізацією матеріальних засобів, що залишилися в зоні безумовного відселення». Фото зроблено в селі Королівка Поліського району Київської області. Більша частина населених пунктів району, включаючи райцентр Поліське, опустіли на початку дев’яностих.
Але у них залишалося багато корисного. Так багато, що і дотепер ще є що вивезти. Усе більш-менш придатне до реалізації, що перебуває на поверхні, — метал, будівельні конструкції, лінії електропередач, уже, власне, вивезено. Частину абсолютно законно, а решту — «джентльменами удачі», що, не вдаючись у деталі радіаційної обстановки, тягнуть із заражених районів усе, що під руку потрапить, не «щадячи живота» свого, ні, тим паче, чужого. Під руку вже мало що потрапляє. Ось і доводиться «утилізаторам» шукати здобич під землею.
Останнім часом особливу популярність у старателів мають газові магістралі покинутих сіл. Труби викопують і вивозять. Куди і з якою метою, з’ясувати вдається не завжди. На жаль, аж ніяк не кожний обтяжує себе одержанням ліцензії і дозволу, що гарантують безпеку матеріалів.