Нашу команду запросили до паризького пекарного центру
Фіни, турки, росіяни, румуни, французи, поляки — учасники відбіркового туру світового змагання пекарів — були вражені смаком наших пампушок, короваїв, житніми і пшеничними паляницями із запашною скоринкою... На відбірковий тур конкурсу серед країн Східної Європи, котрий цього разу відбувався у Санкт-Петербурзі, українську команду запросили вперше. Але організатори: Всесвітня асоціація пекарів та відома французька фірма, що займається виготовленням дріжджів та поліпшувачів для тіста, — були у захопленні від новачка.
Як розповіла представниця команди, член журі конкурсу, голова Хмельницької асоціації пекарів Надія Погосян, змагання проводились у трьох номінаціях. Чернівчанин Іван Мотреску пік хліби. Окрім свого національного, мав представити ще п’ять видів. Журі звертало увагу на зовнішній вигляд, використання нешкідливих для організму компонентів, суворе дотримання технології і навіть вихід готового продукту із кілограма сировини. Помилка у кілька грамів — серйозний прорахунок. Та найбільше всіх вразив смак українського хліба.
Киянину Ігорю Тютькалу довелося переконувати і технологів, і гурманів, що українська здоба не гірша за французьку булку. Кожна із п’яти країн-учасниць мала спекти  хлібну емблему свого народу в номінації «Скульптура із тіста». Не відняти екзотики у турецької борошняної мечеті чи юрти на фоні суворого фінського пейзажу. Але те, що за вісім годин зліпила з тіста киянка Ольга Іваненко! На тонко помережаний рушник майстриня поклала коровай і «Кобзар». А ще — оберіг із соняшників, маківок, колосків, калини... Досвідчені конкурсанти для цього завдання припасли всякі технічні новинки — спеціальні пензлики й циркулі. Смак української паляниці так полонив журі, що команду-дебютанта було запрошено на стажування до найвідомішого серед фахівців паризького пекарного центру. Звісно, є там чому повчитися, але й нашим пекарям є що показати.
Хмельницький.