Хто хоче у відпустці лише розважатися, той не обере Конопківку, що в Теребовлянському районі на Тернопільщині: сюди приїжджають по здоров’я. Тутешні мінеральні джерела відомі вже понад 200 років. Їхня диво-водиця, що її називають у легендах і переказах святою, живою і мертвою, справді має унікальні лікувально-оздоровчі властивості. Санаторій «Медобори», розташований у дивовижному за красою геолого-ботанічному заповіднику, повною мірою використовує безцінні дари природи, допомагаючи недужим позбавитися від різноманітних захворювань. Він пропонує широкий спектр лікувально-оздоровчих і профілактичних процедур.
    Про те, як лікують у «Медоборах» водою (і не лише нею), розповідає головний лікар Василь МАРТИНЮК.
— Василю Івановичу, досі мені здавалося, що до бальнеологічних оздоровниць їдуть люди похилого віку та з «букетами» різноманітних хвороб. А в «Медоборах» я побачила чимало молодих пацієнтів. Вони теж приїхали лікуватися?
— Останнім часом приїжджають до нас для профілактики, бо здебільшого великій кількості захворювань можна запобігти. Хіба обов’язково допускати, щоб у нирках чи сечовому міхурі утворилося каміння, видалити яке без проблем непросто? Чи не легше повимивати їх з організму на стадії так званого пісочку? Зробити це можна навіть з приємністю, пройшовши профілактичний курс лікування у «Медоборах». І не лише водою з наших джерел, а й, приміром, «живим» нефільтрованим пивом. Чимало пацієнтів обирають саме таке лікування: це вживання і самого пива, і ванни з нього, й обгортання з меду й пива — своєрідні маски для всього тіла. Не менший ефект забезпечує використання торфогрязі, яка, крім того, що має лікувальні властивості, слугує омолодженню шкіри. Тож чимало пацієнтів, зокрема жінок, їдуть до нас ще й за красою.
— Яких захворювань можна позбутися у «Медоборах»?
— Ми лікуємо, зокрема, захворювання опорно-рухового апарату (ревматоїдні артрити, остеоартрити, поліартрити, остеохондрози), периферичної і центральної нервової систем (радикуліти та неврити), шлунково-кишкового тракту та печінки (гастрити, виразкова хвороба, коліти, холецистити, гепатити), шкіри (екземи, псоріаз), легеневої системи, м’язів і сухожиль (стани після переломів, міозити, тендовагініти), серцево-судинної системи (гіпертонія, судинні неврози, хронічні тромбофлебіти). Оскільки «Медобори» є навчальною базою Тернопільської медичної академії, її співробітники розробляють для нас нові методи відновного лікування, надають пацієнтам консультативну й лікувальну допомогу.
Коли б у «Медоборах» був лише один лікувальний чинник, то тут уже можна було б оздоровлюватися. А ми маємо їх чотири: два види води, торфогрязі та лікувальна глина. Поєднуючи ці безцінні дари природи, можна позбавити хворого багатьох захворювань.
— Ви сказали, що в «Медоборах» лікують також глиною?
— Саме так. Цей метод медичною мовою називається болюсотерапія. Поруч із санаторієм є родовище лікувальної глини, тож не скористатися таким подарунком природи було б просто гріх. Хоч запровадили ми таке лікування лише торік, воно має вже багато прихильників. У глині є практично всі хімічні елементи, потрібні організму, до того ж у пропорціях і поєднаннях, які найкраще ним засвоюються. Вона, приміром, активно всмоктує шлаки, токсини, гній у разі запальних процесів. Але глина здатна не лише поглинати, а й утримувати на своїй поверхні бактерії, віруси, різні компоненти розпаду тканин організму, виконуючи роль своєрідної токсичної пов’язки. Усуваючи мікроби та токсини, вона активізує імунні процеси, сприяє оновленню клітин, зміцнює організм. Крім того, ми переконалися, що глина чудово розсмоктує різноманітні ущільнення, а також рубці, які залишаються після опіків і хірургічних операцій.
— Надворі ще холодно, а в деяких відділеннях санаторію — аромати трав і меду. Це також для лікування?
— Авжеж! Ми намагаємося застосовувати якомога більше багатств довкілля: різнотрав’я, продукти бджільництва — маємо власну пасіку. Натрій-хлоридну йодобромну й мінеральну сірководневу воду призначаємо для дозованого внутрішнього вживання, ванн, різноманітних зрошень, торфогрязі — для аплікацій чи гальваноаплікацій, тампонів. А багатий рослинний світ (ми живемо в екологічно чистій зоні) використовуємо для фіто- й ароматерапії. Спелеотерапія (випари соляних розчинів і випари вуликів) слугує для оздоровлення органів дихання. За потреби робимо хворим озокерито-парафінові аплікації. Разом з нетрадиційним лікуванням застосовуємо й сучасні методи фізіотерапії.
— Які саме методи?
— Крім пивотерапії, про яку я вже розповідав, наша оздоровниця може похвалитися ще однією оригінальною методикою, котра не застосовується більше ніде в Україні. Це — іпотерапія (лікування верховою їздою). Ви, мабуть, знаєте, що коні мають також чудову енергетику. Коли кінь рухається, то вершник чи вершниця, щоб утриматися на ньому, мають «тримати» м’язи. Тобто змушують їх працювати. Їдучи верхи, людина, навіть коли вона не може сидіти, а лише лежати, одержує своєрідний масаж, внаслідок якого відновлюються втрачені повністю або частково зв’язки центральної і периферичної нервової систем. Оскільки процес лікування відбувається на свіжому повітрі, то пацієнт одержує ще й своєрідну кліматотерапію плюс позитивні емоції. Звісно, кваліфіковані інструктори, спеціально навчені коні, відповідна амуніція — задоволення не з дешевих. Тому санаторій поки що застосовує іпотерапію під час літнього періоду, коли сюди приїжджає найбільша кількість хворих.
— Тож, виходить, у «Медоборах» зовсім не застосовують медикаменти?
— Я переконаний, що організм людини здатний самотужки впоратися з усіма болячками. Ніколи не поспішайте вживати медикаменти (звичайно, я не кажу про критичні ситуації). У санаторії ми майже не застосовуємо «хімію», а лише чинники, подаровані природою. Таке лікування ефективне, бо максимально мобілізує всі сили людини на боротьбу з хворобою, «вчить» самостійно її долати.
Інтерв’ю взяла Валентина ПИСАНСЬКА.
Київ — Конопківка.