Перебіг політичної реформи, президентські вибори в Україні, Стамбульський саміт НАТО
Ці теми стали основними під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з президентом Комітету США при НАТО Брюсом Джексоном.
Їх розмова тривала втричі довше від запланованого часу.
«Голова парламенту говорив про ті питання, що стоять на порядку денному, — заявив журналістам Брюс Джексон по закінченні переговорів. — Зокрема, йшлося про проведення реформ і просування України у НАТО». Володимир Литвин, за словами Джексона, пояснив подальші кроки парламенту стосовно політреформи, спрямовані на децентралізацію влади. «А в мене була можливість поінформувати главу парламенту та його колег про нинішнє сприйняття України. Зокрема, про імідж країни, в якій преса не є цілком вільною і переслідуються деякі представники опозиції», — сказав глава Комітету США при НАТО.
Короткий коментар до зустрічі дав і прес-секретар глави ВР Ігор Сторожук. На думку Володимира Литвина, парламент сьогодні докладає значних зусиль для розвитку демократії в нашій країні. «ВР також робитиме все можливе для забезпечення прозорих виборів, бо вибори — один із критеріїв і один із важливих етапів розвитку демократії в нашій країні», — заявив Голова Верховної Ради. Брюс Джексон також підтвердив, що «майбутні вибори — визначальний момент у відносинах України з Заходом».
За словами Ігоря Сторожука, Володимир Литвин виступив за те, щоб «Україну активніше втягували в європейські та світові процеси, а не очікували нашої реакції на заяви з того чи іншого приводу». «Гадаємо, найефективнішим був би процес позитивної спільної роботи з розвитку демократії в нашій державі», — наголосив глава ВР. Крім того, він заявив, що Україна має всі підстави переходити на більш високий рівень співробітництва з Північноатлантичним альянсом, у результаті якого вона зможе стати членом НАТО. «Рівень співробітництва буде предметом розмови між генсеком НАТО і заступником держсекретаря США», — заявив журналістам Брюс Джексон, додавши, що для того, щоб почати серйозний діалог, Україні треба продемонструвати прихильність до таких цінностей, як свобода ЗМІ та терпиме ставлення до політичної опозиції, «щоб ні спецслужби, ні податкові органи не втручалися в політичне життя»: «Поки що це перешкода для відносин і з НАТО, і з ЄС».