«Голос України» не раз розповідав про те, як приватизаційне відомство уряду Польщі відмовило українській компанії «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД) в інвестиційних амбіціях і визначило головним інвестором комбінату Гута Ченстохова британо-індійську компанію LNM.
Українські та польські парламентарії під час засідання у Варшаві президії парламентської асамблеї двох країн обговорили ситуацію, що склалася. В якому руслі проходили переговори і чим вони закінчилися, я поцікавився у керівника української делегації, заступника Голови Верховної Ради Олександра ЗІНЧЕНКА. Ось його відповідь:
— Приватизація конкретного об’єкта, на мій погляд, має відбивати основні підходи до розвитку економічної інтеграції. Що мали? По-перше, такої великої інвестиції (з боку ІСД. — Авт.) у нас ще не було. Зрозуміло, що від України пішла величезна енергія. По-друге, до підписання ключових документів тендер мав одні особливості, але чомусь вистачило кількох годин, щоб поміняти акценти. Отже, голосування засвідчило, що ми маємо право поставити низку запитань. Україна і надалі наполягатиме на тому, щоб приватизаційні конкурси проводили максимально публічно і прозоро. Якщо такі підходи буде збережено, я маю на увазі відкритість і прозорість, тоді нам не натякатимуть на «деякі особливості» або «пріоритети», а казатимуть конкретно, що мають на увазі. Це — щодо економічних підходів.
Ви знаєте про мотивацію деяких польських чиновників, відповідальних за приватизацію польського металургійного комбінату. Я з нею не погоджуюся. Хоч я не економіст. Нехай питання приватизації окремого об’єкта стосується конкретної компанії. Але зверніть увагу, про які держави, які зовнішні ринки, зрештою, про який розмір заявленої інвестиції мова! Зрозуміло, якщо така інвестиція поглибить рівень економічної інтеграції України, то це добре, бо йдеться про наші робочі місця і наші податки! Ми запросили до розмови і дали зрозуміти польському урядові, що ми пропонуємо їхнім підприємствам узяти участь в українській приватизації на Донеччині, Харківщині, в інших регіонах. Тобто запропонували піднятися на вищий рівень економічної інтеграції, але в цьому випадку одне підприємство може стати на заваді всім зусиллям. Недооцінка економічної мотивації дуже небезпечна. І, схоже, нас зрозуміли. Оскільки остаточного рішення не прийнято. Наша компанія одержала ексклюзивне право на переговори до 30 березня цього року. А вже після цього всіх причетних до конкурсу поінформують про подробиці процесу і мотивацію остаточного рішення. І відкиньте будь-які підозри в лобізмі. В переговорах брали участь здебільшого представники опозиційних фракцій.