Після виходу на пенсію вирішили з дружиною розпочати підприємницьку діяльність. КСП, де пропрацював 10 років, надало 0,3 га землі для ведення підсобного господарства. Але будувати магазин на ній місцева влада забороняє, мовляв, не те призначення. Як здійснюється зміна цільового призначення земельної ділянки?
Валерій Семчик.
Тернопіль.
Якщо земельна ділянка розташована в межах населеного пункту, то вам до сільської, селищної або міської ради треба подати заяву про зміну цільового призначення земельної ділянки. До заяви обов’язково додати копію державного акта на право власності на земельну ділянку, для громадянина — власника земельної ділянки — копію паспорта (серія, номер паспорта, коли і ким виданий та місце проживання), якщо власником земельної ділянки є юридична особа — копію статуту (положення) та копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи. Також не забудьте долучити документи про встановлені обмеження (обтяження) і земельні сервітути на використання земельної ділянки та обгрунтування необхідності зміни цільового призначення ділянки із зазначенням її розміру. Якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, а така зміна пов’язана з наступним її використанням для сільськогосподарських потреб, ведення лісового і водного господарства, будівництва шкіл, лікарень, підприємств торгівлі, такий пакет документів подається до районної держадміністрації.
У разі згоди на зміну цільового призначення земельної ділянки відповідна рада або районна держадміністрація дає дозвіл на підготовку проекту її відведення. Якщо зміні цільового призначення підлягає частина ділянки — складається проект її відведення, якщо — вся ділянка, то проект відведення необхідно погодити з відповідними органами виконавчої влади. Сам проект відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, складається землевпорядною організацією безпосередньо на замовлення власника земельної ділянки. Рішення сільської, селищної, міської ради або органу виконавчої влади про зміну цільового призначення земельної ділянки є підставою для оформлення громадянину або юридичній особі державного акта на право власності на земельну ділянку із зміненим цільовим призначенням. У разі відмови протягом 15 днів власнику надсилають письмове повідомлення з обгрунтуванням причини відмови, яке можна оскаржити в судовому порядку.