Чи задумувалися ви над тим, чому наше землеробство багатозатратне та маловрожайне? Насамперед через недосконалі, на мій погляд, теперішні технології обробітку грунту. Восени, коли оремо на зяб, створюємо сприятливі умови для інтенсивного розмноження бур’янів. Весною важкими агрегатами не раз проходимо по виораному і зволоженому грунті, через що він ущільнюється, порушується його структура, насиченість газом і вологою. І як наслідок — низька родючість на період вегетації рослин, зниження врожаю у два-чотири рази. Ці технології, окрім усього, потребують багато насіння, отрутохімікатів, чимало ручної праці.
На врожайність, зауважують практики, крім агротехнічних та погодних умов, впливають і невивчені наукою чинники. Помічено, наприклад, що інколи за гарних агротехнічних і погодних умов урожай збирають менший, ніж будь-якого іншого року, коли зазначені чинники були значно гірші. У народі це загадкове явище (принаймні на Поділлі) називають «політтям». Однак, на мою думку, деякими елементами технологій можна поліпшувати «поліття» й отримувати високі врожаї всіх культур щороку. Варто лише запровадити гребеневі та боріздкові технології вирощування у поєднанні з використанням резервів рослин. За моїми підрахунками, гребенева технологія економить від 50 до 80 відсотків насіння, підвищує імунітет рослин проти вилягання та хвороб. Особливо малозатратним стане виробництво сільгосппродукції, якщо висівати насіння плугом-саджалкою, який водночас знищує і проросле насіння бур’янів.
Якби запровадити в землеробство України згадані нові технології і техніку та належним чином підживлювати поля, врожайність зернових можна довести до 100 центнерів із гектара, зокрема, ярої пшениці, гречки до 60—70 центнерів із гектара, а цукрових буряків — до 1000. Варто задуматись і над тим, щоб озиму пшеницю замінити яровою, оскільки остання не вимерзає, не випріває, має кращі хлібопекарські якості і не займає довго земельну ділянку. Зробивши це, могли б заможно жити і в місті, і в селі, бо мали б удосталь усього — хліба і до хліба.
Хмельницька область.