Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».
Це ознаЧаЄ, що з набранням чинності цим законом, який вніс зміни до Статуту внутрішньої служби, Дисциплінарного статуту, Статуту гарнізонної та вартової служби, істотних змін зазнають статутні стосунки військовослужбовців Збройних сил України.
Так, змінено форму звертання військовослужбовців. Чинний досі Статут внутрішньої служби (ст. 39) передбачав дві форми звертання військовослужбовців один до одного за власним вибором — «товариш» або «пан» сержант, майор, генерал-майор тощо. Відтепер для звернення військовослужбовців у Збройних силах України вживатиметься лише одна форма — «товаришу». Тобто повернулися до форми звертання, що існувала і в радянській армії, і в українському війську на початковому етапі його становлення. Водночас передбачено можливість іншої форми звертання наших вояків до своїх іноземних колег під час участі у спільних з іноземними контингентами військових навчаннях, миротворчих та інших подібних операціях, що здійснюються на підставі міжнародних договорів України. У таких випадках, як зазначається у законі, звертання до осіб, які входять до складу військових контингентів інших держав, має відповідати статутним правилам цих держав.
Певних змін зазнали положення Статуту внутрішньої служби, що визначають робочий час військовослужбовців. Відповідно до нової редакції ч. 2 ст. 199 статуту, встановлено два види робочого тижня для військовослужбовців залежно від їх статусу: 1) для військовослужбовців строкової військової служби і курсантів (слухачів) військових навчальних закладів, навчальних центрів, військових частин — 6-денний робочий тиждень з одним вихідним днем; 2) для інших військовослужбовців — 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями. За цього Статут внутрішньої служби поповнився новим і важливим з огляду на забезпечення трудових прав військовослужбовців положенням про те, що тривалість робочого тижня встановлюється законом. Таке уточнення, як випливає з його змісту, має обмежити цю тривалість конкретною кількістю робочих годин, що визначатиметься з урахуванням специфіки військової служби та завдань війська, а також нормальної тривалості робочого часу працівників.
Якщо попередня редакція ст. 20 Статуту внутрішньої служби передбачала лише право військовослужбовців на носіння, зберігання та застосування (у передбачених законодавством випадках, під час виконання службових обов’язків) зброї, то нова редакція цієї статті закріпила також право військовослужбовців на застосування заходів фізичного впливу та застосування спеціальних засобів. За новим правилом застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів та зброї допускається, якщо інші заходи виявилися неефективними або якщо через обставини застосування інших заходів є неможливим.
Змінено і порядок виконання наказів військовослужбовцями. По-перше, він значною мірою демократизований. По-друге, більш широко враховує реалії, що можуть виникнути під час віддання та виконання наказів. До прийняття цього закону Статут внутрішньої служби містив лише імперативне положення про те, що військовослужбовець зобов’язаний неухильно виконати відданий йому наказ у зазначений термін і доповісти про виконання наказу (з цього випливало, що невиконання наказу виключається в принципі). Відтепер військовослужбовець матиме можливість альтернативної поведінки у такій ситуації. Передусім закон закріпив можливість доповісти начальнику (командиру) і про виконання наказу, і про його невиконання (в останньому випадку військовослужбовець має зазначити причини невиконання ним наказу чи його несвоєчасного (неповного) виконання). Крім того, якщо військовослужбовець розуміє, що він неспроможний виконати наказ своєчасно та у повному обсязі, він про це зобов’язаний доповісти начальнику (командиру) негайно.
Новим законом змінено положення Дисциплінарного статуту, що регламентують порядок виконання дисциплінарних стягнень. Зокрема, збільшено термін його виконання — якщо раніше таке стягнення мусили виконати максимум упродовж місяця з дня його накладення, то відтепер на це відводиться три місяці. Хто носить погони, той розуміє ліберальність такої норми.
ЗвертаЄмо увагу, що у зв’язку із введенням законом України від 7 березня 2002 р. до складу Збройних сил України спеціального правоохоронного формування із забезпечення військової дисципліни та правопорядку серед військовослужбовців — військової служби правопорядку — істотно змінено положення Статуту гарнізонної та вартової служб. Зокрема, це стосується повноважень начальника гарнізону, військового коменданта гарнізону, такої нової посадової особи, як начальник органу управління служби правопорядку в гарнізоні, порядку формування складу та повноважень військового патруля, порядку тримання військовослужбовців на гауптвахті.
ДлЯ довІдки: закон ухвалено парламентом 3 лютого 2004 р. Він набирає чинності з дня його опублікування. З повним його текстом можна ознайомитися у «Голосі України» за 11 березня ц. р.