3 лютого 2004 року в кабельній мережі Києва з’явився ще один телевізійний канал — парламентський
Одержавши восени минулого року ліцензію на телемовлення, Дирекція телерадіопрограм Верховної Ради України розробила поетапний план становлення та розвитку парламентського телебачення в Україні.
— Сьогодні ми працюємо як експериментальне телемовлення, — розповідає директор парламентського каналу Микола Орловський, — адже треба провести цілий комплекс технічних заходів, щоб вийти на повномасштабне мовлення.
Скажімо, щоб транслювати наші програми в регіонах держави, треба розповсюдити відповідно сигнал на кабельні мережі великих міст і регіонів України. Це стане можливим завдяки супутниковому зв’язку. Вже маємо угоду про вихід на супутник і в квітні проведемо перші трансляції пленарних засідань Верховної Ради на регіони.
Головна турбота — перехід пізніше в нові студії на вул. Садовій, 3-а. Це — великий шмат роботи. До речі, оснащення нового телеканалу та сам запуск залежить від фінансування. Сьогодні в дирекції немає поки що жодної копійки на закупівлю нової відеотехніки, хоча в бюджет на 2004-й рік це закладено. Однак надходження згідно з розписом Міністерства фінансів мають відбутися лише у другому півріччі.
Та мети основної вже досягнуто: люди мають змогу побачити й почути в повному обсязі все те, що відбувається в українському парламенті, а самі депутати — подати свою роботу без редагування й компіляцій, об’єктивно. Адже саме про це багато говорили наші парламентарії протягом останніх років.
Крім прямих трансляцій із засідань Верховної Ради, плановано відеорепортажі із засідань комітетів в повному обсязі, розповіді про роботу депутатів у округах, трансляція інформаційних та аналітичних програм. Але цьому передуватиме велика й копітка робота творчого колективу дирекції, її технічного персоналу.
Процес розпочався, і його варто підтримати на всіх державних рівнях. Адже в Україні вперше на теренах колишнього Радянського Союзу, або вперше в СНД, створено демократичний телевізійний парламентський канал.