Сьогодні в Україні зареєстровано понад 19 тисяч друкованих видань. З`ясувати, скільки їх працює насправді — мета підписаного розпорядження стосовно моніторингу засобів масової інформації і журналістів. Про це заявив голова Державного комітету телебачення та радіомовлення Іван Чиж під час прес-конференції.
За словами Івана Чижа, до нього звернувся голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко з проханням провести «своєрідний моніторинг і паспортизацію» і надати анкети журналістам для того, щоб глава НСЖУ зміг використовувати дану інформацію для «соціального захисту» працівників українських ЗМІ.
Водночас голова Держкомтелерадіо підтримав запровадження мораторію на проведення перевірок засобів масової інформації на час президентської кампанії.
На його думку, під час виборів треба забезпечити абсолютно прозорий механізм доступу до інформаційних ресурсів відповідно до законодавства. «Оскільки зараз в Україні є багато приватних каналів, то канал, за яким стоїть капітал певної політичної сили, звичайно, буде більше «симпатизувати» цій структурі, цьому політику», — сказав Іван Чиж. Але державні мовники і телевізійники мають чітко дотримуватися законодавства.
Під час прес-конференції йшлося і про виконання закону про суспільну мораль. Матеріали, які можуть завдати моральної шкоди суспільству, виноситимуть на розгляд громадської експертної ради, створеної при Держкомтелерадіо, — запевнив І. Чиж. «Закон про суспільну мораль дозволяє закриття таких видань, і ми це робитимемо. Нехай тоді видавець або редакція судяться з Держкомтелерадіо. Але розбійничати в інформаційному просторі, навіть заради комерційного інтересу, на шкоду здоров`ю нації, дітям — нікому не дозволено», — наголосив І. Чиж.