Візит делегації ПА ОБСЄ розглядають як перший крок моніторингу
Cаме парламент виступатиме гарантом прозорості і демократичності президентських виборів. Про це вчора Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив делегацію Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі на чолі з віце-президентом ПА ОБСЄ Тоне Тінсгард.
Як розповів журналістам прес-секретар глави парламенту Ігор Сторожук, під час зустрічі пані Тінсгард зауважила, що візит очолюваної нею делегації до Києва є першим кроком у моніторингу виборів. При цьому вона висловила сподівання, що Україна запросить ОБСЄ для моніторингу президентських виборів серед інших спостерігачів. На це Володимир Литвин відповів: Україна відкрита для діалогу з будь-яких питань, у тому числі й виборів. «Верховна Рада виступатиме одним із гарантів прозорості і демократичності виборів ще й тому, що основні політичні сили, які матимуть кандидатів, нині представлені в українському парламенті», — наголосив він.
За словами Голови ВР, важливим чинником також є і чітке законодавство. Він розповів, що нині готується законопроект про вибори Президента, який може бути розглянуто парламентом уже цього тижня. Говорячи про цей документ, Володимир Литвин зауважив, що рівність прав кандидатів, зокрема щодо доступу до виборців і ЗМІ, є визначальною позицією українського парламенту, котрий стежитиме за дотриманням цих ключових норм виборчого законодавства. Глава парламенту упевнений, що можливий адміністративний вплив на хід виборів цього року буде істотно обмежено, у тому числі й об’єктивними причинами. Зокрема, тим, що обиратиметься новий Президент і, отже, роль нинішнього адмінресурсу часто, підкреслив В. Литвин, перебільшена.
Тоне Тінсгард зазначила, що «для всіх важливо, який шлях обере Україна». І тому міжнародних спостерігачів і моніторинг вона попросила сприймати «як допомогу». Такий інтерес до виборів Володимир Литвин пов’язує із «поштовхом, який європейська спільнота хоче дати Україні щодо подальшого розвитку демократії у нашій державі» та з «геополітичним змаганням, що триває у світі і в якому певне місце відводиться й Україні». Втім, зазначив він, саме українці найбільше зацікавлені, щоб ці вибори були чесні та прозорі.
Цього ж дня Володимир Литвин зустрівся із президентом Комітету США при НАТО Брюсом Джексоном.