Бути чи не бути закону про вибори народних депутатів на пропорційних засадах за партійними списками?
 Розв’язання цього питання, що викликало гострі дискусії та ще дужче розмежувало парламент, плавно переходить з нинішнього тижня на наступний.
Ліві — комуністи і соціалісти — одностайно ведуть боротьбу за радикальну зміну виборчої системи. Лідер соціалістів Олександр Мороз вважає, що пропорційна система виборів — єдиний спосіб «припинити свавілля і позбавити адміністративний ресурс впливати на результати виборів». Тезу підкріплюють комуністи: майбутнім кандидатам до парламенту доведеться вибирати кольори своїх прапорів перед виборами, а не після того, як вони займуть крісла в сесійній залі Верховної Ради. Отож структуризація парламенту відбудеться за волею виборців, а не в результаті переманювання народних обранців із фракції у фракцію після виборів.
Проти пропорційної системи дружно виступала значна частина депутатів-мажоритарників. Їх можна зрозуміти. Не вдаючись до дискусії, яка із систем демократичніша, слід погодитися, що потрапити до партійних списків буде значно складніше, ніж зареєструватися кандидатом у народні депутати в окремому виборчому окрузі. Ну, скажімо, хоча б як самовисуванець.
Пікантність і гостроту ситуації визначали позиції фракцій «Наша Україна» і БЮТ. Вони обома руками також за пропорційну систему виборів, але не тепер.
Справа в тому, що соціалісти, які, за переконанням багатьох народних депутатів, тримають «золоту акцію» під час голосування за конституційну реформу, непорушно стоять за умову: спочатку закон про вибори народних депутатів на пропорційних засадах, потім — голосування змін до Конституції. У цьому їх підтримують комуністи.
Тим часом «Наша Україна» і БЮТ категорично проти внесення змін до Конституції у запропонованій редакції, вважаючи, що такі зміни очікуваного не принесуть, а лише забезпечать перехід влади з вулиці Банкової — резиденції Президента — на вулицю Грушевського, де працює уряд. Адреса зміниться, а влада залишиться в тих самих руках.
«Пропорційний закон, — переконаний один з лідерів блоку «Наша Україна» Віктор Пинзеник, — є обгорткою для проектів політичної реформи, що дасть можливість політичним силам (маються на увазі соціалісти. —Авт.) проголосувати за зміни до Конституції».
Закликаючи опонентів підтримати все-таки пропорційну систему, лідер соціалістів сказав, що не слід виступати так, ніби вони вже перемогли на президентських виборах. Цього може й не статися.
Тим часом, як наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на першому засіданні консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при парламенті, на закон про вибори народних депутатів чекають чималі випробування під час другого читання.
До речі, більшість голів облрад, які брали участь у цьому засіданні, пропорційну систему оцінюють без ентузіазму. Однак, зауважив Володимир Литвин, закон, проголосований у першому читанні, слід сприймати як дійсність.