Відсторонення корпорації «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД) від приватизації польського підприємства «Гута Ченстохова», якщо вірити місцевій пресі, відгукнулося в колі потенційних інвесторів навіть швидше, ніж це міг очікувати уряд Лешека Міллера.
Популярна газета «Супер Експрес» і польське радіо іронізують нині з приводу того, що південнокорейський концерн «Хюндай» відмовився інвестувати в будівництво автомобільної фабрики під Вроцлавом, обравши для цієї мети Словаччину. Тож Словаччина перетворюється на серйозного виробника легкових автомобілів у Європі, тоді як Польща втрачає можливості працевлаштувати більш як 2,4 тисячі осіб, одержати близько мільярда євро інвестицій. Серед причин, які зумовлюють нині небажання провідних західних компаній організовувати спільний бізнес з польськими підприємцями, журналісти називають і некоректний діалог з потенційними інвесторами, на що наразився ІСД. Цікаво, що бізнес-видання з приводу скандального тендера з приватизації «Гути Ченстохової» здебільшого впевнені: ІСД став жертвою закулісної інтриги, розкрученої політиками, бо посилання на вимоги Євросоюзу — безпідставні. Відтак ця темна історія здатна зіпсувати україно-польське економічне співробітництво, яке дедалі міцнішає. Газета «Пульс бізнесу» цитує слова керівника ІСД Сергія Тарути, який зауважує: якщо LNM (британсько-індійський концерн, проголошений інвестором) справді побоюється конкуренції з боку донеччан, то ІСД готовий перебрати на себе всі зобов’язання з приватизації і «Польських Гут Сталі» (PHS), тобто концерну, для якого LNM уже пообіцяв 2 мільярди доларів. І не просто перебрати, а й додати до обіцяної суми ще 10 відсотків. Хіба це не ще одне свідчення того, що український претендент на «Гуту Ченстохову» пропонує грати відкрито?! Та, вочевидь, не всім це до вподоби.
У Посольстві Польщі в Україні розповіли про інтерв’ю міністра економіки Януша Штайнгоффа в уряді Єжі Бузека, яке він дав газеті «Жечпосполита». Міністр визнає, що невмотивоване рішення польського міністра державної Казни про визнання інвестором «Гути Ченстохової» конкурента ІСД не створює клімату, що сприяє розвитку взаємовідносин. І українська сторона з цієї причини мала право розцінювати таке рішення як акт нещирості, навіть політичного несприйняття.
На це вказують і результати власного розслідування польськими газетярами причин невмотивованого рішення з приватизації «Гути Ченстохової». Слід уже нібито привів до Агентства внутрішньої безпеки. Утім, свою причетність до появи підступних «качок» на кшталт «сумнівне походження капіталу, незрозуміла структура ІСД, відмивання брудних грошей, російський вплив» тощо сама спецслужба заперечила. А тим часом Костянтин Литвинов, який обстоює інтереси ІСД у Польщі, наголосив: «Під час проведення негоціацій ми надали усі матеріали, які стосувалися структури власності, податкової і фінансової ситуації корпорації, в тім числі всі баланси, перевірені аудитами, і відповідні довідки від податкових служб. Після цих роз’яснень комісія, яка проводила тендер, рекомендувала ІСД як найкращого інвестора для металургійного комбінату «Гута Ченстохова».