Уряд оголосив про триденну жалобу і призупинення виборчої кампанії (як відомо, на 14 березня в цій країні намічено загальні вибори). Вчора в Мадриді відбувся масовий мітинг, учасники якого засудили тероризм і висловили свою солідарність з жертвами трагедії. У ніч з четверга на п’ятницю в Більбао на вулиці вийшли десятки тисяч мешканців міста, зокрема багато членів ЕTА і її політичного крила — партії «Батасуна». Вони пройшли маршем центральними вулицями міста, протестуючи проти тероризму. Факельні процесії відбулися в Барселоні, Саламанці, Ла Коруньї та інших містах Іспанії.
Свої співчуття на адресу іспанського парламенту та уряду надіслали Голова ВР України Володимир Литвин і Президент Леонід Кучма. «Жорстокість і цинічність цього злочину викликає глибоке обурення в серці кожного громадянина України», йдеться в телеграмі глави держави.
Як повідомили в нашому диппредставництві в Мадриді, МВС Іспанії розглядає дві версії «авторства» теракту. За однією — його вчинили бойовики баскської сепаратистської організації ЕТА, за іншою — «Аль-Каїда». Від імені останньої відповідальність за вибухи в потягах узяло на себе терористичне угруповання «Бригада Абу Хафс ель Масрі». Про це повідомляється в листі, що надійшов до редакції лондонської арабської газети «Аль Кудс аль арабія» й опублікованому нею в четвер увечері. У листі також ідеться про майбутні теракти у США, що «готові на 90 відсотків».
Тим часом спочатку іспанська влада, незважаючи на те, що в одному з автомобілів, викрадених терористами, було знайдено сім електрозапалів і магнітофонну плівку із записом віршів з Корана арабською мовою, висловлювала сумнів у причетності «Аль-Каїди» до вибухів.
Нагадаємо, що 11 березня вибухи сталися практично одночасно в трьох приміських потягах в околицях Мадрида — на вокзалі Аточа і на під’їзді до нього, на станції Санта Євгенія і на станції Ель Посо, з інтервалом у 4—5 хвилин. Спрацювали 10 із 13 саморобних вибухових пристроїв. У результаті, за останніми даними, загинули 198 осіб, більш як 1400 дістали поранення різного ступеня. 377 із них залишаються в лікарнях. Офіційна статистика жертв неухильно зростає...
Як повідомив «Голосу України» другий секретар посольства України в Мадриді Тарас Боєцький, серед потерпілих є три українки, котрі попросили не розголошувати їхніх імен. Одну з них — 43-річну жінку — наші дипломати відвідали у військовому госпіталі. Їй надано всю необхідну допомогу, але після проведеної операції на ногах жінка усе ще у тяжкому стані. Дві інші дістали незначні поранення.
В українському посольстві пояснили, що саме в передмісті Мадрида живе більшість мігрантів із Східної Європи і Латинської Америки. Тут припускають, що пізніше стане відомо і про інших постраждалих наших співгромадян — адже тіла вісімдесяти пасажирів злощасних потягів поки що не пізнані.