Невдовзі буде створено україно-турецьку міжпарламентську асамблею
Триває офіційний візит делегації українського парламенту до Турецької Республіки.
Після прибуття до Анкари українська делегація відвідала меморіальний комплекс Мустафи Кемаля Ататюрка. Голова Верховної Ради Володимир Литвин поклав вінок до мавзолею турецького національного лідера та зробив запис у книзі почесних відвідувачів.
Учора Володимир Литвин та члени парламентської делегації — керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Туреччиною Рефат Чубаров, голова підкомітету з питань співробітництва з ЄС, СОТ та ОЧЕС Комітету ВР з питань євроінтеграції Сергій Касьянов, керівник фракції Аграрної партії Катерина Ващук, секретар Комітету ВР з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий, Голова Верховної Ради АРК Борис Дейч та інші офіційні особи — зустрілися з Головою Великих національних зборів Туреччини Бюлентом Аринчем, із Президентом Турецької Республіки Ахметом Недждетом Сезером, Прем’єр-міністром Реджепом Тайипом Ердоганом, Віце-прем’єр-міністром, Міністром закордонних справ Туреччини Абдуллахом Гюлем, колишнім Президентом Туреччини Сулейманом Демірелем, головою Асоціації товариств культури та взаємодопомоги кримських татар Туреччини Ахмедом Іхсаном Киримли.
Під час переговорів глави українського та турецького парламентів дали високу оцінку стану україно-турецького співробітництва та окреслили подальші шляхи поглиблення міжпарламентських зв’язків. На зустрічі з Головою Великих національних зборів Туреччини Бюлентом Аринчем Володимир Литвин підкреслив, що вищі законодавчі органи двох країн, які традиційно відіграють значну роль у двосторонніх відносинах, мають бути активно залучені до реалізації спільного плану дії в Чорноморському регіоні, який нині готують до підписання. Сторони дійшли згоди щодо необхідності істотно активізувати україно-турецькі міжпарламентські зв’язки і вирішили зробити міжпарламентські контакти регулярними. Глави парламентів також зійшлися на думці, що Україна і Туреччина можуть істотно допомогти одна одній у процесі європейської та євроатлантичної інтеграції, і домовилися активізувати взаємодію міжпарламентських груп дружби.
А в університеті Газі, який посідає перше місце в Туреччині за кількістю іноземних студентів та входить до першої п’ятірки найбільших університетів цієї держави, на главу українського парламенту чекала приємна несподіванка: Володимиру Литвину було присвоєно звання почесного доктора університету Газі в галузі політології. Голова Верховної Ради України подякував за це рішення і розцінив його як «прояв глибокої поваги і дружніх почуттів до української держави та її народу». Володимир Литвин виступив із промовою перед науковою та освітянською елітою Туреччини і висловив упевненість щодо перспектив україно-турецької співпраці: «Відсутність політичних проблем, географічна близькість, взаємодоповнюваність економік та важлива геополітична роль наших держав у Чорноморському регіоні створюють об’єктивні передумови для подальшого зміцнення партнерських взаємин між Україною та Турецькою Республікою і примноження практичних результатів різнопланового двостороннього співробітництва», — наголосив Володимир Литвин.
Глава парламенту має дати інтерв’ю турецькому державному телеканалу ТРТ.
Під час візиту української парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином наголошувалося й на тому, що на подальший розвиток двосторонніх відносин може позитивно вплинути спільна участь українських та турецьких компаній у відбудові Іраку, співпраця в енергетичній, металургійній, машинобудівній, хімічній, вугільній, транспортній, сільськогосподарській та інших галузях, у галузі науки та технологій. А на рівні парламентів співробітництво має розвиватися завдяки діяльності груп міжпарламентських зв’язків, гармонізації законодавств двох країн, а також у рамках міжнародних міжпарламентських установ — ПАЧЕС, ПАРЄ та ПА ОБСЄ, де Туреччина та Україна завжди надавали і надають підтримку одна одній.
Анкара.