Напередодні візиту Прем’єр-міністра Угорщини до України в Києві побувала угорська делегація на чолі з державним секретарем Міністерства землеробства і розвитку регіонів Угорщини Фюлопом Бендеком. В інтерв’ю «ГУ» пан Бендек заявив, що під час численних зустрічей, зокрема в Комітеті Верховної Ради з питань бюджету, сторони обговорили майбутню економічну політику з урахуванням вступу Угорщини до ЄС.
«Друга мета візиту — погодити подальші кроки співробітництва у рамках угоди між українським та угорським аграрними міністерствами, — наголосив держсекретар. — Ми обговорювали конкретні завдання і можливості розширення партнерства у галузі птахівництва, тваринництва, садівництва, овочівництва. Крім того, ми дуже хотіли б, щоб угорський національний продукт, як, приміром, токайське вино, знамените вино «Бичача кров», паприка тощо, повернувся на український ринок».
У бюджетному комітеті ВР відбулася також предметна розмова стосовно аграрних дотацій. Українські депутати цікавилися угорським досвідом і підкреслювали важливість того, щоб виділені як дотації аграрникам бюджетні гроші мали цільове призначення.
Третя обговорювана тема — як найвигідніше в нових економічних умовах використовувати співпрацю прикордонних регіонів. «Розширення ЄС не означає зведення нових бар’єрів, воно відкриває нові перспективи й фінансові можливості», — заявив пан Бендек. Крім того, він повідомив, що угорці продовжують втілювати в життя нові протипаводкові проекти щодо Тиси, зокрема, будівництво штучних озер. Загалом їх буде вісім. В Угорщині зацікавлені разом з Україною приборкувати норовливу річку.
«Ми пройшли стадію розмов. Нині час конкретних дій», — вважає держсекретар, підкреслюючи, що вже є ціла низка реалізованих проектів між конкретними аграрними підприємствами України та Угорщини. До того ж наукові інститути в аграрній сфері мають дуже добрі контакти з українськими партнерами.
У Посольстві Угорщини в Києві, де відбулася наша зустріч із держсекретарем, вважають: україно-угорські економічні відносини на відміну від відносин України з іншими сусідами найменш заполітизовані. А щодо заяв з приводу лобіювання Угорщиною українських інтересів у ЄС, то угорці завжди підтримували й підтримуватимуть наші європрагнення, але не замість поляків, а разом з ними та іншими новачками ЄС, підтримкою яких заручиться Київ.