У селах Придесення немає землевпорядників. А для того, щоб отримати державний акт на право власності на землю (до речі, нині в Україні такого документа ще не мають вісім мільйонів селян), доводиться сплачувати аж ніяк не символічну ціну. Про це йшлося під час виїзного засідання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України в Чернігівській області.
Шістнадцять народних депутатів України ознайомилися з проблемами та досвідом реалізації сільгоспреформ у Козелецькому районі. Члени комітету розглянули хід виконання постанови ВР «Про стан дотримання законодавства України щодо видачі державних актів на право власності на землю, сертифікатів на право на земельну частку (пай) та їх обігу; про дотримання законодавства України щодо виділення в натурі (на місцевості), використання та обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення».
— У сфері нинішніх земельних відносин виявлено чимало порушень, — зазначив голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Володимир Лещенко. — Перевірки показують, що сертифікати і державні акти опиняються в нечесних ділків.
А народний депутат Роман Ткач переконаний, що треба повернути землевпорядника на село для пришвидшення його реформування. Адже, як зазначали інші промовці, у вирішенні земельних питань «є генерали й полковники, але немає звичайних землевпорядників, які допомагали б селянам отримувати землю у власність».
Вирішено, що комітет ініціюватиме виділення бюджетних коштів на наступний рік для фінансування цієї важливої ділянки роботи. Буде вона успішна — село матиме можливість отримувати більше кредитів для свого розвитку під заставу землі. А нині, як показує аналіз, техніка зносилась, і її важко віддавати в заставу, через те цього року на Чернігівщині зможуть взяти в позику гроші тільки 50 відсотків господарств.
На виїзному засіданні комітету було розглянуто доповнення і зауваження до проекту Закону України «Про викуп та примусове відчуження земельних ділянок права приватної власності» (друге читання).
Чернігівська область.