Це — 11 урядових законопроектів, які суперечили праву ЄС та нормам ГАТТ-СОТ
За півтора року існування Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції ним підготовлено 294 довідки про відповідність або невідповідність тих чи інших законопроектів праву Європейського союзу. Про це повідомив голова комітету Борис Тарасюк під час засідання, присвяченого виконанню рекомендацій Верховної Ради, ухвалених за підсумками парламентських слухань з питань відносин України та ЄС.
Однією з таких рекомендацій і є адаптація українського законодавства до норм Євросоюзу. «Комітет разом з Науково-експертною радою постійно здійснює відповідну перевірку законопроектів, — заявив Борис Тарасюк. — Певною мірою нам це вдається, і до нас постійно звертаються парламентські комітети, окремі депутати з проханням підготувати висновки про відповідність тих чи інших законопроектів європейському законодавству». Сьогодні перевірки очікують ще 1600 проектів законів. «Силами одного невеликого комітету робити це, повірте, нелегко», — підкреслив його голова.
Перевіряти справді є що. Комітет, наприклад, «виловив» 11 урядових законопроектів, положення яких суперечили праву ЄС та нормам ГАТТ-СОТ — і це після того, як ці документи пройшли відповідні внутрішньоурядові експертизи! «Так і незрозуміло, наскільки ефективно працює на рівні виконавчої влади механізм недопущення розробки і внесення до ВР проектів законодавчих актів, які суперечать праву ЄС, дуже мало вже чинних законів приведено у відповідність з європейським законодавством», — констатував Борис Тарасюк. Оскільки на засіданні були присутні представники низки міністерств — економіки та з питань європейської інтеграції, юстиції, закордонних справ, то вони й пояснювали причини такого негарного явища. А занепокоєність комітету було зафіксовано у його підсумковому рішенні.