Гостру дискусію викликали на першому засіданні Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування, яке відкрив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, обговорення законопроектів про вибори народних депутатів та депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів. 
Володимир Литвин, зокрема, сказав, що було підготовлено 10 проектів законів про вибори до Верховної Ради. Частину автори зняли самі. На пленарному засіданні обговорено п’ять. Законопроект Рудьковського—Ключковського проголосовано у першому читанні. Він передбачає пропорційну систему виборів за партійними списками і встановлює тривідсотковий прохідний бар’єр до парламенту. І це треба сприйняти як дійсність, зауважив Володимир Литвин. Однак під час другого читання проголосованого проекту, переконаний Голова Верховної Ради, на нього чекатимуть багато доповнень і пропозицій.
Головна проблема, що постає при цьому, зазначали виступаючі, як за пропорційної системи врахувати «регіональні акценти», тобто забезпечити у парламенті територіальне представництво.
Реформа виборчої системи необхідна для того, переконували учасники засідання, щоб у Верховній Раді в результаті виборів склалася партійна парламентська більшість з відповідними повноваженнями, які передбачає конституційна реформа.
Голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко поінформував учасників засідання, голів обласних і районних рад, міських, селищних, сільських голів та запрошених народних депутатів, працівників Кабміну, Адміністрації Президента, що нині також розглядаються два законопроекти про вибори до органів самоврядування. Це законопроекти народних депутатів Мороза—Вінського—Мельничука та урядовий. Першим пропонується депутатів селищних і сільських рад обирати за мажоритарною системою, депутатів районних, міських, обласних рад — за пропорційною. Урядовий проект передбачає вибори до місцевих органів влади лише за мажоритарним принципом. Гострота дискусії засвідчила глибоку зацікавленість її учасників у тому, щоб спільними зусиллями розбудувати і партійну систему, і державу.