Як ми вже повідомляли, 9 березня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вклонився пам’ятним шевченківським місцям на Черкащині. В день народження Великого Кобзаря, зазначив глава парламенту, всі керівники держави і провідні політики мають бути біля могили батька української нації. Щоб хоча б у цей день порівняти свої думки й дії з його словами і робити все, щоб «ожила добра слава України». «Ми дуже часто посилаємося на Шевченка, але не наслідуємо його», — додав Володимир Литвин.
До того ж, зазначив Голова ВР, треба ухвалити генплан облаштування в кожній області пам’ятних місць, пов’язаних з Тарасом Шевченком. Не говорити, що Чернеча гора в Каневі є українською Меккою, а показати це.
Крім того, Володимир Литвин прокоментував ухвалення в першому читанні закону про вибори народних депутатів. Він наголосив, що Україна поки що не готова до суто пропорційної системи виборів парламенту. До такої системи, переконаний Голова ВР, готові лише політики, які «значною мірою відірвалися від нагальних людських проблем» і перестали їздити в свої округи. За словами В. Литвина, такі народні депутати відкладатимуть гроші і дивитимуться, до якої політичної сили прихилити голову. Нині, наголосив він, продовжуються політична боротьба і зіткнення, і це цілком закономірно, якщо хтось не голосує за свої ж законопроекти. Головне, на його думку, щоб ці змагання були «за те, хто запропонує кращий проект будівництва сучасної України і зможе його реалізувати».
Голова ВР запевнив, що захищатиме політичну структуризацію українського суспільства, але виступатиме проти того, щоб партійні лідери забезпечували собі довічну присутність у парламенті. А нині Україна гостро потребує зміни політичної еліти, проте, додав В. Литвин, ми поки що консервуємо стару політичну практику.
Він підтвердив, що у Верховній Раді є потенціал для ухвалення пропорційного закону в цілому: «Якими методами, якими засобами ми цього досягнемо, це інше питання, але 226 голосів для прийняття такого закону із закритими партійними списками вистачає». До того ж, відповідно до політичної угоди, крім пропорційного закону про вибори треба ухвалити ще закон про вибори Президента, постанову про оголошення виборів Президента 31 жовтня 2004 року, закон про вибори до місцевих органів влади, а також постанову щодо впорядкування роботи парламенту, з тим щоб ВР працювала відповідно до Регламенту.
Черкаська область.