Парламентаріїв схвилювала ситуація довкола ЗМІ, і зокрема «Голосу України»
Тиждень розпочався з малоприємного повідомлення про те, що Президент України наклав вето на закон № 4000-1. Цим документом парламент виправляв помилки уряду і відновлював дію деяких податкових законів. Однак Леонід Кучма побачив у ньому необгрунтовані пільги з податку на додану вартість і повернув закон до Верховної Ради. Щоправда, Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив, що уряд усе-таки підготує навзамін якісніший документ і таким чином можна буде відновити справедливість.
Натомість парламент продовжив законотворчу діяльність. Не завадив навіть бойкот фракцій блоків «Наша Україна» та БЮТ, які залишили сесійний зал після прийняття рішення передати в роботу тимчасовій спеціальній комісії усі законопроекти, що стосуються майбутніх виборів. Зокрема, глави держави, народних депутатів, до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, представницьких органів місцевого самоврядування.
Народні депутати затвердили загальнодержавну програму розвитку малих міст, прийняли поправки до Закону «Про нафту й газ», а також низку інших важливих документів. Однак найбільше парламентаріїв схвилювала ситуація довкола засобів масової інформації. Так, учора Апеляційний суд Києва почав розгляд скарги на рішення Дарницького суду, яке стосується нашого видання. Нагадаю: після низки публікацій про  приватизацію нафтопереробного гіганта «Лінос» Дарницький суд за позовом одного з «героїв» публікації вирішив стягнути на користь позивача більш як по 238 тисяч гривень з автора публікацій, оглядача Сергія Лавренюка, та нашої газети. Водночас було припинено трансляції передач радіостанцій «Континент» та «Радіо-Рокс». Опозиція розцінила ці події як наступ органів влади на незаангажовані засоби масової інформації напередодні президентських виборів.
А члени Національної спілки письменників провели свій з’їзд, на якому вдруге обрали своїм головою народного депутата Володимира Яворівського.
Отож минулий тиждень був насичений подіями, які матимуть продовження у майбутньому.
Володимир КОРОЛЮК.
До реЧІ. Закриття радіостанції «Континент», яка погодилася ретранслювати програми радіо «Свобода» на своїх частотах, спричинило негативну реакцію з боку Європейського союзу. Про це заявила у четвер на брифінгу в Європейській комісії асистент комісара ЄС у справах зовнішньої політики Емма Удвін, повідомляє радіо «Свобода». «Одне є незаперечним: ми різко засуджуватимемо будь-які спроби придушити свободу медіа в Україні», — сказала пані Удвін, додавши, що її колеги в Брюсселі уважно стежать за цими подіями.