Генерал Служби безпеки Валерій Кравченко наполягає на тому, що в документах, які він передав до Генеральної прокуратури України, є порушення законодавства, зокрема, закону про розвідувальні органи, і він готовий свідчити з цього питання у разі початку слідства. А народний депутат Микола Томенко заявляє, що одержав від СБУ підтвердження, що в документах генерала Валерія Кравченка міститься державна таємниця.
«За попередньою оцінкою, відомості, що містяться в цих документах, за статтею 8 Закону «Про державну таємницю» і статтею 14 Закону «Про розвідувальні органи» належать до державної таємниці в сфері національної безпеки й охорони правопорядку, розголошення яких завдасть шкоди інтересам національної безпеки України», — сказано в листі і зазначається, що у разі оприлюднення цих документів є реальна загроза створення умов для розголошення системи шифрування, яку використовували під час обміну повідомленнями з іноземними представництвами України.
«Для того щоб покласти край дискусії про використання СБУ в політичних цілях, ця структура має визнати незаконність низки своїх розпоряджень. Деякі експерти, вивчивши матеріали генерала Кравченка, вважають, що така позиція очевидна. Це розуміє і сама Служба безпеки», — підкреслив М. Томенко, відзначивши, що інакше його б не попереджали, що в матеріалах В. Кравченка міститься державна таємниця. Депутат зазначив, що для того, щоб не зволікати з розв’язанням цього питання, СБУ має визнати порушення, яких припустилася, а Президент України прийняти організаційні кадрові рішення у зв’язку з цим.
У скандалі навколо генерала Кравченка як і раніше більше запитань, ніж відповідей. Одне із запитань, яке продовжують задавати й досі — мотиви його вчинку. Так, відомий бельгійський кримінолог, професор університету Люмен, колишній офіцер безпеки при бельгійському посольстві в Лівії та Анголі Пол де Вуд повідомив радіо «Свобода», що Кравченко мав особисті мотиви: його могло приваблювати «красиве життя в Берліні». «Ця людина здобула освіту в системі КДБ і добре знає, що це за система, і що спецслужби — не балетна студія» —сказав бельгієць, додавши, що головне завдання служби безпеки — «оберігати і створювати перешкоди для зовнішнього впливу». Експерт вважає, що в зв’язку з політичною обстановкою в Україні збір інформації про всіх політиків, які приїздять до Німеччини, «є дуже важливим». Заяви в ЗМІ, на думку Пола де Вуда — останнє, що може робити розвідник у своєму житті. Пол де Вуд навів як приклад кілька гучних скандалів, пов’язаних із представниками спецслужб, причиною яких тою або тою мірою послужили великі гроші інших спецслужб.
Сам генерал Кравченко як і раніше наполягає на тому, що пішов на цей крок, тому що не хотів порушувати закон і стомився від непрофесіоналізму, що панує нині в СБУ.