Дорогі співвітчизники!
Останніми тижнями в контрольованих владою засобах масової інформації ведеться активна пропаганда «успіхів» соціально-економічної політики нинішнього уряду. Замовників цієї кампанії мало хвилює те, що реально відбувається в суспільстві, що непокоїть десятки мільйонів наших співвітчизників. А громадяни добре відчули результати аграрної політики, наслідком якої стало стрімке зростання цін на хліб та інші харчові продукти. Ніхто не може збагнути й унікального українського феномену: чому за зростаючих масштабів економіки відбувається падіння реальної пенсії та зниження мінімальної заробітної плати. У не що інше, як у пенсійне знущання перетворилася так звана пенсійна реформа. Маніпулюючи середнім розміром заробітної плати, влада додала більшості пенсіонерів жалюгідні подачки в 5—10 гривень, що значно менше рівня зростання споживчих цін. Зате збережено й поліпшено умови пенсійного забезпечення за спеціальними, особливими пенсійними системами, системами для обраних.
В умовах, що склалися, фракція «Наша Україна» вимагає вжити заходів для виправлення ситуації в соціальній сфері:
1. Затвердити реальний прожитковий мінімум, прийняти законопроект про поетапне наближення мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму.
2. Встановити мінімальну заробітну плату в розмірі 240 гривень з відновленням міжпосадових співвідношень в оплаті праці працівників бюджетної сфери.
3. Усунути дискримінацію в оплаті праці освітян, медиків, науковців, працівників культури, визнати державним боргом виплати за Законом України «Про освіту» і почати виплачувати цей борг.
4. Скасувати положення постанови уряду щодо незаконного заниження бази встановлення пенсій, провести обговорення проблем пенсійної реформи на дні уряду з наступними корективами пенсійного забезпечення та встановлення єдиних правил обчислення пенсій для всіх громадян.
Відповідні законопроекти з вирішення порушених питань внесено фракцією «Наша Україна». Ми наполягаємо на їх терміновому розгляді.
Кошти в бюджеті для цього є. Їх просто приховує уряд. Звертаємо увагу народних депутатів та наших громадян: зведений бюджет 2004 року в реальних цінах виявився менший за фактичне виконання бюджету минулого року. А де ж діваються мільярди гривень від зростання економіки?
Фракція «Наша Україна» вимагає перегляду бюджету 2004 року. Податки повинні йти на розв’язання соціальних проблем, а не в кишені окремих ділків.