Футбол. Позавчора відбулося засідання виконкому ФФУ. Розглянуто низку важливих питань. Зокрема, про план-календар другого кола національних змагань серед професіоналів. Затвердили списки арбітрів. Схвалили ідею про проведення всеукраїнського футбольного фестивалю сільських школярів.
Президент ФФУ, народний депутат Григорій Суркіс подав інформацію про основні заходи, присвячені 110-й річниці українського футболу. Вони відбудуться у Львові, де згідно з історією утворилася перша аматорська футбольна команда з місцевих жителів під назвою «Сокіл». Перший офіційний матч львів’яни провели 14 липня 1894 року з командою аматорів Кракова. Гра тривала до першого забитого м’яча. Тоді на 6-й хвилині відзначився львів’янин Володимир Хомицький. Зустріч обслуговував професор Виробек із Кракова. Проведений матч вважається початком літопису українського футболу, що затверджено рішенням виконкому ФФУ 1999 року.
Федерація футболу України відзначить цю подію також всеукраїнським зібранням ветеранів футболу у столиці й надасть необхідну допомогу Львівській обласній федерації футболу у проведенні заходів, затверджених обласною держадміністрацією.
Виконком затвердив штатний розклад виконавчої дирекції з підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року. Директорат очолив Іван Федоренко.
З особливим інтересом сприйняли виступ тренера національної збірної України Олега Блохіна. Він знову заявив, що його команда неодмінно вийде до фінальної частини чемпіонату світу-2006.
Ознайомивши членів виконкому з планами підготовки національної команди до відбіркових матчів світової першості, Олег Володимирович попрохав, щоб виконком ФФУ своїм рішенням надав йому можливість залучити гравців на два тижні для підготовки до гри з Албанією, запланованої на 9 лютого 2005 року. Виконком своїм рішенням затвердив таке прохання наставника української команди. Однак не відомо, як до цього рішення поставляться тренери клубних команд. А з легіонерами ситуація ще складніша. Адже, скажімо, «Мілану», та й клубам інших країн, де виступають наші «збірники», либонь, доля збірної України байдужа. Тому отримувати цих футболістів Олег Блохін зможе лише за встановленими термінами...
Наставник збірної, згадуючи про недавній поєдинок у Лівії, сказав, що він був продиктований насамперед календарем. Хоча мав бути спареним із грою в Ірані або Йорданії. Втім, попри все спаринг дав певну користь. Варто зважити на ту обставину, що албанці не погодилися перенести відбіркову зустріч з Україною з 9 лютого на серпень 2005 року. Отож гра з Лівією стала додатковим випробуванням сил.
— Ми не вміємо грати в лютому. І не могли раніше, ще за часів Радянського Союзу, — сказав наставник збірної. — Але якщо хочемо вдало посперечатися з Албанією, а для нас це буде один з головних матчів, то маємо зібрати гравців збірної за два тижні до цього.
Окрім того, було оголошено, що головний тренер Блохін очолив ще й комітет ФФУ національної та молодіжної збірних. Андрій Баль відтепер — старший тренер національної команди, а в Павла Яковенка така сама посада в молодіжній збірній. До речі, Павло Олександрович також виступив перед зібранням зі звітом про хід роботи в «молодіжці». Він підтримав Блохіна у проханні надати для обох команд двотижневий збір.
Відомо, що нинішнього року наша національна збірна має провести товариські матчі з Македонією, Словаччиною та Францією. Але цей список розширився, наших найсильніших футболістів запрошено до Англії. Там 18 серпня вони поміряються силами з національною збірною цієї країни.