Про це він заявив «ГУ», відповідаючи на запитання про реакцію на рішення Генпрокуратури не порушувати на підставі його документів кримінальної справи.
Епіцентр подій навколо матеріалів генерала Кравченка з Берліна перемістився до Верховної Ради України.
Генпрокуратура не побачила у восьми документах, переданих генералом, підстав для порушення кримінальної справи. Про це у вівторок вузькому колу журналістів заявив Генпрокурор України Геннадій Васильєв. Однак документи ці — не макулатура і навіть становлять державну таємницю. Після цього рішення голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, який, власне, минулої п’ятниці й передав матеріали до Генпрокуратури, нині передав їх для розгляду у три парламентські комітети — Комітет з питань національної безпеки і оборони, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Комітет з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин.
Отже, за словами Геннадія Васильєва, чию заяву поширили українські інформагентства, Генпрокуратура проаналізувала матеріали Кравченка й дійшла висновку, що в них не міститься жодних інструкцій стосовно стеження за політиками, журналістами чи урядовцями. Генпрокурор зачитав витяг із Віденської конвенції 1961 року: функції дипломата передбачають, зокрема, передання інформації про події і місцеперебування громадян цієї держави. Генпрокурор також припустив, що генерал просто неправильно трактував передані йому циркуляри.
«ГУ» на вчорашній прес-конференції одержав від Миколи Томенка деякі фрагменти з документів генерала Кравченка. Приміром, в одному з них СБУ просить свого співробітника висвітлювати цілу низку питань, пов’язаних з візитами посадових осіб. Зокрема, «з ким було проведено інші зустрічі (мається на увазі поза рамками офіційної програми. — Авт.), у тому числі з бізнес-колами, про що на них було домовлено». В іншому — генералові повідомляють про плановану німецьким телебаченням передачу, присвячену незаконній торгівлі людськими донорськими органами в Україні. На думку СБУ, це дискредитація іміджу нашої держави, а тому генерал одержав перелік позицій, що їх було необхідно виконати. Серед них: «ужити заходів для недопущення його (сюжету) трансляції», а також зібрати інформацію про громадян України (на свідченнях яких грунтується сюжет. — Авт.), зокрема про їхні «зв’язки, інтереси». Останній фрагмент, який хотілося б навести, стосується необхідності «активізувати роботу серед української діаспори з метою одержання потрібної випереджальної інформації в інтересах забезпечення безпеки нашої держави, і такої, що стосується сприйняття іміджу України в країні перебування в контексті підготовки політичної реформи, президентських виборів».
Генпрокуратура своє слово сказала. Тепер черга за оцінкою цих документів експертами Верховної Ради. Цілком можливо, що відбудеться закрите слухання у цій справі за участю Геннадія Васильєва. Цілком імовірно, що буде створено слідчу комісію.
Про реакцію Валерія Кравченка «ГУ» вдалося довідатися в самого генерала:
— Мене цікавить, що скаже Верховна Рада. Якщо все-таки буде порушено кримінальну справу, я готовий приїхати до Києва, аби дати свідчення. В іншому разі мої дії будуть адекватні діям української влади.
Тим часом МЗС України звернулося до МЗС Німеччини з проханням установити місцеперебування генерала Кравченка. Німецьке зовнішньополітичне відомство розглядає це прохання, про що повідомили у прес-службі Посольства Німеччини в Україні.