В Україні високо оцінюють рівень співробітництва з ОБСЄ. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічі з генеральним секретарем ОБСЄ Яном Кубішем.
Як повідомив журналістам прес-секретар глави ВР Ігор Сторожук, Володимир Литвин сподівається, що це співробітництво буде плідним у період і президентських, і парламентських виборів. Голова ВР звернув увагу гостя на те, що під час виборів 2006 року значно активізується в Україні процес партійної структуризації. Також він висловив упевненість, що буде докладено всіх зусиль для того, аби вибори пройшли згідно з європейськими демократичними стандартами.
Ян Кубіш висловив готовність до співпраці з Україною, зацікавленість у пошуку таких її форм, котрі підвищили б її ефективність. Генсек ОБСЄ повідомив, що після зустрічі з Президентом України упевнений: спостерігачів від цієї організації буде запрошено до України цього року.
Ян Кубіш і в інтерв’ю журналістам підтвердив намір ОБСЄ направити своїх спостерігачів для «довготермінового спостереження» за розвитком президентської передвиборної кампанії в Україні. «Я можу підтвердити, що спостереження буде довготермінове. Буде певна кількість спостерігачів, які працюватимуть у країні протягом не тільки кількох днів або одного дня виборів, а, я сказав би, тижні і місяці», — зазначив він.
Питання про кількість спостерігачів на виборах Президента України, за словами Я. Кубіша, «вирішуватиме конкретний інститут, котрий займається цим питанням у рамках ОБСЄ — це бюро з демократичних інститутів і прав людини, що працює у Варшаві».
Після зустрічі Яна Кубіша з Володимиром Литвином (на знімку), що тривала значно довше запланованого часу, відбулися також переговори генсека ОБСЄ з депутатами-членами постійної делегації ВРУ в ПА ОБСЄ.
На ній, зокрема, Ян Кубіш сказав, що зустрічі в Києві дали йому повну картину того, що відбувається в нашій країні. Настільки повну, що він цього навіть не очікував. Генсек також відзначив великий інтерес до України з боку світової громадськості і заявив, що це не має нікого ображати в Україні, оскільки він лише засвідчує зацікавленість інших держав у тому, щоб у нашій країні все було добре.