Саме пересвідчитися в тому, що з нашою артилерією все гаразд, і запросили журналістів на базу 6-го навчального центру ракетних військ і артилерії (РВіА) поблизу Дівичок, що у Переяслав-Хмельницькому районі. Тут протягом чотирьох днів тривали командирські збори з керівним складом, начальниками оперативних командувань, армійських корпусів, командирами частин і з’єднань цього роду військ під безпосереднім керівництвом командувача РВіА Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенанта Миколи Грицая.
«Показового» дня стрільби велися штатним пострілом із реактивних систем БМ-21 («Град»), 152-мм гаубиці 2С-3, 120-мм гаубиці Д-30 та 100-мм протитанкової гармати МТ-12. Враження — незабутнє! Якщо під час стрільби з гармати результати були очевидні, із «Градом» складніше — дальність польоту ракети велика, тож доводилося чекати повідомлень про результат. А на нього впливає і індивідуальна підготовка, і злагоджена робота підрозділів. Гармаші відстрілялися з показником 2,7 снаряда на одну уражену мішень. Із «Граду» декілька ракет не вистрілили, але то була нормальна робоча ситуація. Натомість ми отримали змогу подивитися, як проходить процес вилучення снаряда. Враховуючи, що навчання були не показові, хлопці трошки нервувалися, тож нам запропонували краще роздивитися зблизька гармати. Бійці, що опікуються ними, слухняно виконували всі побажання і накази журналістів махнути прапорцем і підняти ствол гармати. Витримка в них — чудова!
Звичайно, цікавило питання безпеки. Зі слів генерал-лейтенанта Миколи Грицая, розміри полігона — 160 тисяч гектарів. Площа для стрільби — чотири кілометри на дванадцять. Стрільба проводилася з великими гальмовими кільцями, тож дальність становила 10,5 км. Тобто вимоги безпеки виконували повністю. А після трагедії в Артемівську комісії Міноборони і МНС мають план перевірок. Снаряди, які за термінами технічної придатності не можуть використовуватися, будуть ліквідовані. Що більше снарядів випускати на полігонах і навчати особовий склад підрозділів, то менше їх доведеться знищувати.
Скорочення чекає і на особовий склад, за словами М. Грицая, — на половину. Проте запевняють, що соціального вибуху не буде. Ідуть офіцери і прапорщики, які за вислугою років мають право на пенсію. Таких приблизно 4 тисячі. Лишаються кращі, і результати зборів це підтвердили — підготовку оцінено як «не гіршу, а деякою мірою і кращу, ніж в інших країнах». Але нехай буде так, щоб ми не мали нагоди в цьому переконатися. І цілі у хлопців нехай будуть учбовими, як у Дівичках — вони не стріляють у відповідь.