Кожний видатний українець, кого доля в лиху годину занесла далеко від рідного краю, рано чи пізно повертається на батьківщину. Принаймні, повертається ім’я або творчі набутки. Не виняток — і один із найвидатніших українських художників ХХ стлоліття Василь Кричевський (1873—1952), виставку творів якого відкрито в Музеї книги і друкарства України, що в Києво-Печерській лаврі.
Василь Кричевський був новатором в архітектурі, малярстві, графіці, декоративному мистецтві, сценографії, в кіно, непересічним мистецтвознавцем і педагогом, співзасновником Української академії мистецтв, автором Великого і Малого герба УНР, котрі відроджуються у незалежній Україні.
Минулого року родина В. Кричевського, що мешкає в Каракасі (Венесуела) подарувала українським музеям 314 творів художника. І ось новий дарунок доньки митця Галини та онуки Оксани Кричевської-де Лінде — ще 148 творів великого художника. Серед подарованих робіт — малярські та графічні краєвиди Полтавщини і Слобожанщини, Києва й Венеції, начерки ілюстрацій, книжкових обкладинок, театральних і кінодекорацій, малюнки українських хат і церков, ескізи орнаментів для тканин тощо. Всі вони поповнять колекції Музею книги і друкарства, Шевченківського національного заповідника в Каневі, Полтавського краєзнавчого, Сумського та Лебединського художніх музеїв. Передачу творчої спадщини В. Кричевського здійснено за участю Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України та за сприяння міжнародної інвестиційної компанії «Sіgma Bleyzer».