Набирає обертів скандал, пов’язаний із тендером на придбання польського металургійного комбінату Huta Czestochowa. До завершального етапу конкурсу дійшли дві фірми — корпорація «Індустріальний союз Донбасу» та компанія LNM.
У так званому «шорт-листі» назва донецької корпорації стояла першою, а отже, ІСД розглядався як фаворит змагань. Однак минулого тижня міністр державного майна Польщі Збігнєв Каневський заявив про те, що інвестором комбінату обрано LNM. А польське агентство новин ПАП поширило слова віце-міністра державного майна Анджея Шараварського, який вибір на користь LNM пояснив так: «Граємо з вищою лігою металургії, а не з якимись випадковими інвесторами».
Висловлювання польських чиновників спричинили неабияке обурення в Україні. Керівництво ІСД зажадало письмових підтверджень. Адже в середині лютого конкурсна комісія після детального і багатомісячного аналізу однозначно оцінила пропозицію ІСД як таку, що найліпше відповідає вимогам приватизаційного конкурсу, і рекомендувала корпорацію як інвестора для Huta Czestochowa. Українці пообіцяли інвестувати в польський комбінат 118 мільйонів євро, збільшити виробництво до 1,4 мільйона тонн сталі на рік і не скорочувати кількість робочих місць на підприємстві протягом п’яти років.
Як повідомляли польські ЗМІ, наступного дня після висновку конкурсної комісії віце-міністр державного майна Польщі Анджей Шараварський заявив, що в цьому разі застосовуватиметься надзвичайний спосіб прийняття рішення про приватизацію комбінату. Замість звичайної процедури затвердження міністерством рекомендацій конкурсної комісії необхідним є проведення спеціальних політичних консультацій між прем’єром і президентом, а саме рішення матиме політичний характер.
Українське посольство звернулося до МЗС Польщі за роз’ясненнями з приводу відмови нашому інвестору приватизувати комбінат Huta Czestochowa і, як стало відомо наприкінці минулого тижня, отримало відповідь міністра держмайна Польщі Збігнєва Каневського. В листі до українського посла міністр навів багато аргументів на користь прийнятого рішення, але вони свідчать про те, що польська сторона не може обґрунтувати відмову українській компанії. Мало того, отриманий лист викликає ще більше запитань. Зокрема, пан Каневський вважає, що прийняття пропозиції ІСД означало б для Польщі порушення домовленостей з ЄС про обмеження виробництва сталі. Проте правовий аналіз укладених угод між Польщею та ЄС свідчить, що жодних обмежень щодо комбінату Huta Czestochowa немає, а стосуються вони лише тих підприємств, котрі отримують державну допомогу (зокрема заводів PHS). Huta Czestochowa не входить до їх числа. У своєму листі міністр фактично визнає: ІСД запропонував кращі фінансові умови приватизації меткомбінату.
Український прем’єр Віктор Янукович запропонував створити міждержавну групу для вивчення ситуації, що склалася навколо приватизації Huta Czestochowa.
Наприкінці минулого року донецька корпорація виграла тендер на придбання контрольного пакета акцій комбінату «Дунафер» (Угорщина). Днями підписано інвестиційний договір, згідно з яким консорціум ІСД-Duferco збільшить основний капітал комбінату на 17,3 мільярда форинтів. Угорський конкурс виявився набагато прозоріший і передбачуваніший.
Підвищена цікавість української компанії до іноземних металургійних підприємств пояснюється прагненням вийти на ринки країн — членів Євросоюзу. Вітчизняні експортери металу стурбовані постійним зменшенням квот на постачання до країн союзу. Квота на 2003 рік становила 186 тисяч тонн металопродукції, тоді як лише Польща споживає 280 тисяч тонн українського металу. «Індустріальний Союз Донбасу» планує використовувати вітчизняну сировину і напівфабрикати, але завершення технологічного ланцюжка перенести за межі країни — до Польщі чи Угорщини. Такий прокат можна буде продавати без обмежень.